Vladimír Pelc: Pražská kavárna čili věčnost bolševismu

28.05.2016 10:41

Co je bolševismus, víme: Je to přesvědčení, že osoby hlásící se k bolševismu, jsou majiteli jediné možné pravdy. Lidé s názorem jiným jsou buď hlupáci, nebo gauneři. Bolševismus, byť má konkrétní historický základ, aktuálně nemá stranickou příslušnost. Je bezpartijní. Co je tzv. pražská kavárna, víme: Jsou to osoby, které jsou přesvědčeny, že jsou majiteli jediné možné pravdy. Lidé s názorem jiným jsou podle nich buď hlupáci, nebo gauneři. Aktuálním projevem bolševismu pražská kavárna právě je.

Vladimír Pelc: Pražská kavárna čili věčnost bolševismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Bolševismus nemá stálou stranickou či jinou příslušnost, je to způsob myšlení a jednání. Stručně ho lze popsat takto: Bolševik je majitel jediné a jedině možné pravdy, pravdy, která je pravdou věčnou, bolševik je jejím nositelem, propagátorem, prospektorem… Kdokoli s názorem jiným nejen pravdu nemá, vždyť pravda podléhá principu vlastnickému, ale dokonce je v lepším případě takový člověk hlupák, v horším pak darebák, popř. obojí.

Jak je možné, že takové politické myšlení někteří uplatňují? Jak to, že existuje způsob bolševického myšlení, který označujeme „pražská kavárna“?

Protože je bolševismus přitažlivý, neboť je intelektuálně jednoduchý – nevyžaduje přemýšlení, stačí přijmout onu jedině správnou pravdu. Přemýšlet netřeba, to je na škodu.

Jak přitažlivé musí být pro zpěvačku, která perfektně zvládla píseň Kočka leze dírou, pes oknem, popř. i další, veřejně prezentovat jako svou myšlenku (jedinou a absolutní) pravdu pražské kavárny zacílenou na pana prezidenta; jak přitažlivé musí být pro herce, který celý svůj profesní život převážně opakuje jen cizí myšlenky autorů divadelních aj. textů, byť třeba na prknech, které svět znamenají, blýsknout se (jedině správnou) myšlenkou pražské kavárny, dokonce na první poslech vlastní, nejlépe zacílenou též na pana prezidenta. A což taková přitažlivost bolševismu pro neúspěšné kandidátky a kandidáty v minulých prezidentských volbách!

(Jako příklad intelektuálních výronů pražské kavárny bych si mohl vzít padesát dalších záležitostí. Útoky na prezidenta ČR však jsou výrazně ilustrativní.)

Slovem „demokracie“ má ideové členstvo pražské kavárny narvanou pusu; demokraticky se však chová pouze tehdy, když to jemu vyhovuje. Kdyby byl prezidentem ČR zvolen Schwarzenberg (když už jsem zvolil téma primitivních útoků pražské kavárny na prezidenta Zemana), bylo by to dle členstva této kavárny správné, neboť by to odpovídalo jeho pravdě; ovšem když byl většinou hlasů voličů zvolen Miloš Zeman, pak taková demokracie neplatí – odporuje totiž pravdě, kterou vlastní. A ti voliči, kteří volili Zemana, přece musejí být zčásti hlupáky a ve zbytku darebáky, jak jinak. A taková volba platit nemůže, že.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…