Vladimír Pelc: Přizdisráčství

27.11.2018 10:59

Existují situace, k jejichž popisu potřebujeme mnoho slov. Jsou situace, k jejichž charakteristice stačí slov málo. Někdy jenom jedno. Pak je popis nejpřesnější.

Vladimír Pelc: Přizdisráčství
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Takovou situaci jsme nedávno zažili: ČSSD, účastna personálně na vládě hnutí ANO 2011 páně Babišově, personálně proto, že v ní má své ministry, při hlasování o nedůvěře této vládě Poslaneckou sněmovnu opustila. Proto, aby poslanci soc. dem. nemuseli hlasovat. Aby se nemuseli vyjádřit, zda jim vláda, v níž jsou zastoupeni, voní či zapáchá.

K charakteristice této situace mě napadlo jediné označení, které chování poslanců za ČSSD plně vystihuje: přizdisráčství.

Přizdisráč je člověk, který se přizpůsobí čemukoli – pokud z toho má nějaké benefity. Je to charakterově pokřivený jedinec, neschopný v krizové situaci přijmout a vydat podstatná rozhodnutí, přijmout zodpovědnost z činnosti, na níž se s výrazným profitem účastní. Je to ten, kdo se účastní a přitom se ke svému účastenství, v závažném okamžiku, přihlásit neodvažuje.

Myslím, že po této přizdisráčské produkci je úplně jedno, jestli ČSSD je v Babišově vládě, nebo není; úvahy o tom, zda jí více uškodí účinkování v ní, nebo by bylo vhodnější do ní nevstupovat, jsou zcela zbytečné. Po tomto politickém výtvoru je to jedno: Soc. dem. není pro normálního občana volitelná. Proč? Protože je stranou přizdisráčů.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…