Vladimír Pikora: Nezaměstnanost roste jen mírně. Ekonomika je proti válce odolná

03.03.2023 13:33 | Komentář

Český statistický úřad dnes uveřejnil míru nezaměstnanosti, která v lednu činila 2,6 %. Zde je třeba upozornit, že se jedná o jinou statistiku, než zveřejňuje Úřad práce. Proti předešlému roku vyskočila nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu, což je málo.

Vladimír Pikora: Nezaměstnanost roste jen mírně. Ekonomika je proti válce odolná
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

V loňském roce se očekávalo, že kvůli válce na Ukrajině nebo propadu ekonomiky poroste nezaměstnanost mnohem výrazněji. Výsledek je tedy překvapivě dobrý, protože se ukazuje, že je ekonomika velmi odolná proti válce.

Nezaměstnanost je nižší u mužů (2,3 %) než u žen (3,1 %). Tyto hodnoty mohou působit neobvykle, přesto se jedná o běžný stav. Od začátku šetření v roce 1993 to tak bylo vždy. Dle mého názoru to ukazuje větší zájem zaměstnavatelů o muže než o ženy. To si vysvětluji tím, že ženy nejsou pro zaměstnavatele tak spolehlivé jako muži, protože třeba s nemocnými dětmi chybí v práci spíše ony. To samé platí s přesčasy. Ženy mají větší tendenci brzo odcházet kvůli péči o děti. To je podle mě i důvod časté mzdové nerovnosti.

Očekávám, že míra nezaměstnanosti v první polovině roku ještě poroste, ale jen málo. Budou to desetiny procentního bodu. Důvodem bude slabší domácí i zahraniční poptávka. V ekonomice je stále více volných pracovních míst než nezaměstnaných. Proto se budou zaměstnavatelé bát propouštět, protože vědí, že až ekonomika ožije, dobré zaměstnance by nesehnali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…