Vladimir Pikora: Spekulace na marku

10.01.2012 19:29

Minulý týden jsme se ptali, co je to „finanční nevěra“. Ukázalo se, že anketní otázka byla těžká. Jen asi třetina odpovědí byla správná! Nedivím se. Sám jsem původně odpověď neznal. Finanční nevěra je hospodaření s oddělenými účty v rodině. (Takže jsem věrný trouba.) Výhercem knihy „Všechno je jinak“ se tak nakonec po pátečním losování stává paní A. Kulhánková z ČR.

Vladimir Pikora: Spekulace na marku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Šichtařová je jako chameleon. Pokaždé vypadá jinak. Někteří lidé se mne potom ptají, jak vlastně skutečně vypadá. Tuhle se dokonce na webu pod jejím článkem rozhořela diskuse, zda je nejkrásnější či naopak nejškaredější intelektuálka. A teď si z toho vyberte. No a zrovínka tak – totálně vzhůru nohama – se včera podařilo otočit investiční logiku v Německu.

 Němci včera prodávali dluhopisy se záporným výnosem. Nedělám si legraci. Ano, investoři byli opravdu ochotni platit za to, že smí půjčit Německu. Německo si tak půjčilo víc, než nakonec vrátí. (To je sen každého ministra financí.) Zatímco jihu Evropy nechce půjčit skoro nikdo, a pokud mu už půjčí, jen za nehorázné úroky, Německu chce půjčit kdekdo a ještě mu za to ochotně zaplatí. Investoři sází na to, že je Německo ještě jakž takž bezpečné. Kapitál, který by se za normální situace rozprostřel po celé Evropě, se koncentruje jen v Německu. A nůžky mezi ekonomikami se dál rozevírají. Člověk nemusí být ekonom, aby pochopil, že něco je špatně a něco musí vybouchnout. Investoři preferují malou, ale jistou ztrátu, před potenciální gigantickou ztrátou. Zisk se už nehledá. To je bezprecedentní.

 Samozřejmě to pramení z dluhové krize. Politici chtějí, aby soukromí investoři škrtli víc než „jen“ polovinu řeckého dluhu. Takže banky budou mít ještě větší problémy než dnes. Nikdo neví, kde bude další kostlivec ve skříni, a proto si banky mezi sebou nyní raději nepůjčují. Kde mají ovšem parkovat miliardy, které na mezibankovní trh nalila v poslední době ECB? Je snad v nedostatku jiných investičních příležitostí důvod, proč investoři v zoufalství investují úmyslně špatně? Kdepak. Je to zákeřnější.

 Vypadá to, že investoři spekulují na něco jiného. Zdá se, že si myslí, že pokud v Evropě něco vybuchne, Německo bude zasaženo nejméně. Bez ohledu na to, kolik zbude v Evropě po výbuchu měn, ta německá bude nejsilnější. To znamená, že - podle těchto spekulací - dnešní kupci německých dluhopisů sice utrpí úrokovou ztrátu, ale ta bude kompenzovaná budoucím kurzovým ziskem. Nová marka nebo nové euro totiž bude muset k okolním evropským měnám posílit. Jinými slovy zdá se, že ti investoři, kteří nakupují dluhopisy se záporným výnosem, už vlastně spekulují na rozpad eurozóny a vznik nové marky.

 Široké investorské masy to ovšem ještě nepochopily, stejně jako dlouho nechápaly situaci v roce 2008. Dolar proto dnes k euru stagnuje, až nepatrně oslabuje. Trh čeká na blížící se zasedání ECB a na aukci dluhopisů Španělska a Itálie. Euru pomáhaly i akciové trhy, kde panovala dobrá nálada, protože se v amerických podnicích očekávají dobré výsledky. To ovšem dlouho nevydrží. Již ve čtvrtek zasedá ECB a velmi pravděpodobně si bude slovy dláždit cestu k tomu, aby na únorovém zasedání snížila své úrokové sazby. Euro tak bude vůči dolaru úrokově handicapované. Navíc italská aukce zjevně neskončí jako německá. Očekáváme proto ve druhé polovině týdne na eurodolarovém trhu obrat a posílení dolaru. Dolar pak bude směřovat po zbytek ledna ke hladině 1,258 USD/EUR.

 Koruna dnes stagnuje. V pozadí stojí vývoj na eurodolarovém trhu. Vyčkává se. Nicméně nikdo neumí říct, proč by nyní měl korunu nakupovat. Argument, že Maďarsko získá půjčku a finančně se nezhroutí, je slabý. Může korunou pohnout jen na pár hodin. Dlouhodobá rizika v Evropě přetrvávají, což dává koruně v lednu prostor k oslabení ke hladině 26,00 CZK/EUR, která bude následně proražena a kurz se zastaví až u hladiny 26,30 CZK/EUR.

Vyšlo na nextfinance.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…