Vladimír Ustyanovič: Učitelská fragilita aneb zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný

01.11.2019 19:22

V médiích probíhají pravidelné diskuze, jak jsou chudáci učitelé podhodnocení, jak je jejich prestiž ve společnosti nízká atd.

Vladimír Ustyanovič: Učitelská fragilita aneb zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Dostal jsem k narozeninám od spolupracovníků dárkový poukaz na třídenní pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu ve Velkých Karlovicích. Při domlouvání pobytu nám bylo sděleno, že bude od čtvrtka do soboty probíhat školení pedagogů.  

Vzhledem k tomu, že jsme v daném hotelu již několikrát zažili různá školení různých firem, brali jsme to jako běžnou věc. Až na to, že poukaz pro dvě osoby stál přibližně 15 tisíc korun. Pokoj bez jakýchkoliv benefitů stojí cca 4 tisíce pro dvě osoby.

Šok nastal, když přijelo 60 učitelů na rádoby školení, které bylo zahájeno snídaní. V tu chvíli se všichni běžní platící hosté museli cítit jako ve školní družině, nositelé vzdělání a kultivovaného chování (které by měli předávat svým žáčkům), se chovali jako utržení z řetězu. Při odběru jídla využili své početní a fyzické převahy, a běžní platící hosté neměli šanci se k bufetu dostat. Rovněž všichni museli počkat, až si tyto elity vezmou aspoň tři cappuccina a naberou horu jídla, vtrhnou do jídelny a zaberou stoly hostů, kteří měli rezervovaná místa.

Obdivuji personál, zejména číšníky, kteří s nonšalancí a profesionalitou vykázali učitele do míst, která jim byla vyhrazena. Již věřím, že být profesionál ve výše uvedeném oboru musí být nápor na nervy, protože tito hosté se chovali jako rozpustilá děcka z inkluzivní třídy.

Jak jsme vypozorovali společně s dalšími známými, toto školení probíhalo následovně: dopoledne měla jedna parta nějakou lehkou přednášku, přičemž druhá parta využívala zařízení wellnes - bazén, saunu, nebo chodili na túry na další středisko, kde opět využívali další servis, který nabízel tento komplex hotelů. Totéž platí pro odvoz hotelovým mikrobusem, aby se dostali včas na večeři. Moc je nezajímalo, zda tuto službu potřebují využít i další lidé. Bohudík profesionalita zaměstnanců hotelového komplexu byla nad úrovní učitelské elity, takže i ostatní měli možnost služby hotelu využít.

Jak jsme vyposlechli z rozhovoru mezi učiteli, mnozí využívají veškerá školení, která se nabízí, jen je mi záhadou, k čemu takové školení je, když se jeden jejich kolega vyjádřil, že ty psychologické bláboly jsou mimo mísu. Míněno asi k danému školiteli.

Má otázka, stejně tak jako otázka ostatních platících hostů zní, z jakých peněz se tato školení platí, když je to vlastně wellness pobyt zdarma? Jak jsme se dozvěděli, tato školení probíhají čtyřikrát do roka a účastní se jich učitelé z různých krajů.

Dále bych měl pár otázek pro investigativce z Parlamentních listů, zda podobná školení probíhají po celé republice, z jakých peněz jsou hrazena, zda jsou na ně nějaké speciální fondy - školské, krajské? Kdo tyto výlety platí? Daňový poplatník? Protože mi nepřipadá, že by kromě relaxace učitelů přinesly něco našemu školství. Další otázkou je, nemají kraje, školy, školící střediska, kde by pozvali specialisty na danou problematiku?

Jak je známo, na děti jsou kladeny menší a menší nároky, úroveň vzdělání po roce 89 padá dolů rychlostí blížící se volnému pádu. Nevnímají naši učitelé, že informace nejsou znalosti a tyto znalosti by měli dětem implementovat, ať se jim to líbí, nebo ne? Řád a kázeň byly vždy doménou školy, ale jsem rozpačitý z toho, čeho jsem byl na školení učitelů svědkem.

Má ministr Plaga vůbec ponětí o stylu těchto školení?

Mnozí lidé v této oblasti s vysokou nezaměstnanostní pracují za minimální mzdu, učitelská elita národa si užívá wellness za peníze daňových poplatníků a stávkuje za to, aby jim z peněz daňových poplatníků byly zvednuty platy.
Nezvedl bych ani korunu. Chybí mi poměr výkon - výsledek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla