Vlastimil Balín: Špičky KSČM řeší trapnou situaci trapnými prostředky

02.03.2013 19:35

Člověk by řekl, že vše, co je již možné nebo bylo možné, kdejaká hloupost či „šajz“ se v ČR již událo. Není to pravda.

Vlastimil Balín: Špičky KSČM řeší trapnou situaci trapnými prostředky
Foto: senat.cz
Popisek: Vlastimil Balín

Každý z nás zřejmě měl, ti šťastnější a věkově mladší jej dokonce asi i mají, nějakého moudrého, selským rozumem a životní zkušeností obdařeného dědu. Poslední dobou až podezřele často se k tomu svému ve vzpomínkách vracím. Připomínám si celou řadu jeho mouder a krátkých, stručných glos, dnes by to bylo označeno za bonmoty. Jeho oblíbeným bylo okomentovat nějakou „echt“ hloupost stručným – „já se picnu, to je trouba“ nebo „to je hloupost, hoďte na něj deku“ apod. Tato jeho replika mě vytanula na mysli, když jsem si přečetl na Novinkách.cz informaci, jak KSČM v Karlovarském kraji, ale i ta v Praze ve vedení, a zcela určitě jde díky její centralistické struktuře a stylu konání o její obecnější charakteristiku i v dalších regionech (Novinky.cz dne 2. 3. 2013, a informace to bude doslova zaručená protože ji dělal „dvorní“ novinář pro tuto stranu z líhně jedné dámy vládnoucí jednou agenturou z Mariánských Lázních).

Sleduji, a jistě nejen já sám, jak KSČM dělá jednu hloupost za druhou a neumí vytěžit z nad očekávání dobrého výsledku krajských voleb skoro nic. Je až s podivem, že novináři, dokonce i ti, co se KSČM zabývají dlouhodoběji a měli by vládnout určitým přehledem a hlubším poznáním, nevidí nebo nevnímají skutečné příčiny chování a jednání této strany. Anebo u některých může jít o „chtěné“, aby něco takového na politické scéně bylo co nejdéle, protože to vlastně řadě politických subjektů a jednotlivců vyhovuje. Tak je veřejnost vedena (nucena) do svých historií zřejmě zdůvodnitelných protestů proti zapojení představitelů KSČM do vedení krajů přes stále přežitější problém – kdo byl či nebyl, kdo více nebo méně spolupracoval s represivními složkami předlistopadové moci, zejména s StB. Pravé důvody toho, proč se ve funkcích v exekutivě krajů ocitají lidé „ideologického“ typu V. Baborové (a ta ještě zdaleka nedosahuje „kvalit“ těch dalších a ve školství aspoň působí) a V. Kučery v Jihočeském kraji, V. Sloupa v Karlovarském kraji či J. Kučery ve Zlínském kraji aj., tedy lidé odborně netknutí a nepřipravení pro výkon krajského resortu, pokud jen příslušnost k dané politické straně není jedinou kvalifikací. Nepříliš otevřeně a nahlas se veřejnosti sděluje, že pravými důvody a příčinami protestů proti zástupcům KSČM ve vedení krajů spočívají v KSČM samotné. Že je to díky jejímu programovému, neaktuálnímu a myšlenkovému přešlapování, a přitom, jak se ukazuje, značné personální vyprázdněnosti. Až příliš zřetelně a doslova v plné nahotě se ukazuje, že KSČM, jejím současným představitelům nejde až tak o změny, obsahu a způsobů vládnutí, odstranění klientelismu, protekcionismu či lobbyismu, ale jen o obsazení příslušných uvolněných a samozřejmě slušně placených postů, ať již přímo ve vedení krajů nebo v orgánech společností s majetkovou účastí krajů. Nepohrdne se ani dotykem na tvorbu evropských programů a z toho plynoucích finančních dotací. A to přitom je obecně známý farizejský až schizofrenní vztah KSČM k EU a jejím orgánům obecně. Konečně slova o tom, že „KSČM bude za případné odvolání V. Sloupa z této problematiky či dokonce z pozice radního požadovat jiný vedoucí post.“ Četli jste dobře – vedoucí post, nikoliv konkrétní podíl na řešení problémů, na nichž by se hodlala KSČM nebo dotyčný či dotyčná persóna z jejích řad podílet.

Ano, to vše jsem si opakovaně připomněl při přečtení informace o dalších chystaných krocích v kauze radního Sloupa v Karlovarském kraji a ani jsem si vlastně nemohl nevzpomenout na uvedená slova svého staříčka. Do hry vstupuje totiž další fenomén - aktivní europoslanec J. Kohlíček. S jeho angažmá v řešení nějakých problémů mám docela nepříliš starou a nepříliš šťastnou zkušenost. Copak já, ale především jedna ZO AVZO, které jsem jako senátor  pomáhal s navrácením vlastnictví k budově, kde desítky let sídlí a o níž ji skoro připravila administrativní chyba při převodu v katastru nemovitostí do elektronické podoby, a následně se objevila i další pochybení, např. samosprávy aj. Pánu europoslanci Kohlíčkovi, který se jen náhodou dozvěděl díky jednomu „aktivistickému“ krajskému funkcionáři AVZO o této kauze a chtěl se zřejmě blýsknout svou autoritou, může tato ZO AVZO poděkovat, že se problém nevyřešil, jak bylo nastaveno na úrovni krajského střediska Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale vše se táhne soudní cestou. Jestli europoslanec volil dle jeho vnímání na těch správných místech  slova a rádoby argumenty, která použil dle Novinek.cz v kauze radního Sloupa, pak všechny protagonisty této kauzy potěš pán bůh a najme ty, s nimiž snad hodlá na straně protestujících europoslanec jednat.

Snad jen aby bufet fungoval, protože nevšední zážitky jsou zaručeny. Proti nim nějaké srovnávání politruka s kaplanem by byl jen slabý odvar.  

Ale třeba se začne tzv. blýskat na „staré lepší“ časy. KSČM, která je svými představiteli charakterizována jako strana radikální, levicová, revoluční strana nového typu hledající, jak sdělil její předseda V. Filip po svém nedávném návratu ze sjezdu ruských komunistů a nacházející inspiraci a vzory konání na východě právě v Rusku, Číně, Vietnamu a pokračujíce ještě dále na východ, dostává se konečně v podstatě až na západ a i zde, pokračujíce v podstatě stále cimrmanovsky na východ, se inspiruje od „předvoje všeho levicově pokrokového a novotypového“ – na Kubě, ve Venezuele,  či v Bolívii, ač právě v těchto zemích může být řada iniciativ i inspirativních, pokud bychom ale např. zároveň přijali fakt, že by se životní úroveň západně žijícího, průměrně sociálně a ekonomicky situovaného člověka dobrovolně snížila a radoval by se z komunitní pospolitosti. Pravda, třeba v Brazílii hrají tradičně lepší kopanou. To by se nám mohlo hodit.

Jeden by řekl, že recept na tzv. revoluční stranu nového typu se ve výspách tradičních satelitů sovětského Ruska a KSSS, resp. KSRF dá jen těžko hledat a najít. Navíc, přidáme-li k tomu vládnoucí persóny typu populistického a autoritářského Putina, v jeho světle poněkud upozaděného Zjuganova či na druhé straně dnes těžce nemocného Cháveze nebo různě „revolučně“ působících také drogových gangů….

Ale v KSČM určitě umějí hledat a nacházet, tak přejme „šťastlivovo puti“.

P. S. To není ironie, protože se nás to může velmi brzy bytostně dotýkat. A chtějme znát na občanské úrovni onu alternativu, jež by nám v pojetí jejich vrcholných zástupců mělo být naservírování a mělo (snad) začít fungovat. Kdysi na ni bylo v KSČM založeno. Jen výsledek „známé“ Nymburské konference na rozdíl od jí předloženého inspirativního dokumentu k některým otázkám strany novějšího typu řešícího, byl opačný, resp. byl takový jaký jej chtěli mít právě ti, co dnes tak plameně hovoří na téma revoluční strany nového typu. Ale to bude určitě na samostatné několika dílné pojednání (to není konstatování, to je dokonce slib…)

Vlastimil Balín, komentátor dění kolem a v KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín - profil

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…