Vojtěch Bednář: Volby – cesta k nové pravici

14.08.2013 21:24

V každé krizi je potřeba hledat příležitost. Předčasné volby ke kterým naše země, jak se zdá, směřuje, jí představují. A to i pro nyní tak ostentativně zatracovanou pravici v podobě ODS.

Vojtěch Bednář: Volby – cesta k nové pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Kdybychom se měli orientovat dle diskuze na sociálních sítích a komentářů různých taky politologů a skoro analytiků v médiích, je Česká republika země, ve které tradiční pravicová strana, tedy ODS, směřuje po sérii skandálů a taktických i strategických chyb k tak totální prohře, že ve výsledku bude znamenat její rozpad a zánik. Hrozná představa, že ano? Pro pravicového a konzervativního člověka ne, a to ze dvou důvodů. Jednak situace jak jsem přesvědčen, není tak zlá, jak se může mnohým politickým hráčům a novinářům zdát, a to především díky značné míře společenské statiky a faktu, že vůči ODS stále neexistuje efektivní konkurence. Pak je zde ale druhý důvod. Nepopírejme, že naše situace není dobrá. To ale nemusí znamenat jen problém, nýbrž a především příležitost. Příležitost, kterou je potřeba uchopit, ale která pokud bude uchopena, přinese v dlouhodobé perspektivě zisk, byť za cenu dočasných možná i značně krvavých ztrát. Pojďme se na to podívat.

Stále stejná řešení
 ODS je velká strana, a jako každá velká strana i ona přirozeně trpí jistou mírou byrokratičnosti a neochoty ke změnám. Je to vlastnost firem, úřadů, organizací a politická strana je konečně organizace, jako kterákoli jiná. Zejména když vezmeme v úvahu relativní neochotu střídat lidi v klíčových rozhodovacích pozicích i v odborném aparátu (máme nějaký?), je zaděláno na jedno. A sice, že se tito lidé svými zkušenostmi naučí řešit problémy dle určitých vzorců, a ty pak budou do nekonečna opakovat. Bez ohledu na fakt, že se vnější podmínky změnily, bez ohledu na skutečnost, že svět se posunul, a náš politický kontext se posunul s ním. Pokud budeme řešit nové výzvy řekněme deset let starými metodami, můžeme uspět, ostatně jsme konzervativci, ale můžeme se také šeredně minout s realitou. Trochu se bojím, že přesně to se nyní trochu děje, ale nezoufejme, konzervativismus nám pomůže.

Východisko
 Konzervativní východisko – ve stručnosti – říká, že to, co by mělo zůstávat stejné jsou hodnoty, ne přístupy a řešení, obé by se mělo přizpůsobovat realitě, ale současně zůstat ve striktním souladu s hodnotami. Tato na první pohled floskule má momentálně větší význam, než bychom jí přisuzovali. Pokud se naplní předpovědi největších optimistů (pár jich znám), a ODS odejde z voleb s 20% hlasů, bude to znamenat, že naše konzervativní východisko společně s názorovou statikou, se kterou nehnou ani média i když by mnohá chtěla, stále funguje. Pokud se naplní prognózy pesimistů a bude to procent pět (i takové znám a jsou to erudovaní lidé), bude konzervativní východisko právě tím, co nám zůstane, protože vše ostatní se bude muset radikálně změnit.

Řešení
 Jak? Vlastně velmi jednoduše. ODS potřebuje maximálně stručný a věcný program opřený o pravicovou pozici, konzervativní hodnoty a více než dvacet let tradice. Tento program by měl řešit konkrétní problémy domácí i zahraniční politiky, ale především konkrétní problémy cílové vrstvy střední třídy. Podporu podnikání, obchodu, služeb a debyrokratizaci na principu jednoduchých a konkrétních tezí. Také jasné zahraničně-politické stanovisko, nejlépe takové, které podporuje ekonomickou spolupráci v rámci Evropy, ale současně striktně odmítá další politickou integraci a stanovuje, za jakých okolností by měla Česká republika své závazky vůči EU přehodnotit, či se z nich zcela vyvázat.

ODS by se neměla vůči nikomu vymezovat. Jakmile začne říkat „Nejsme jako oni“ (a za oni si doplňte kohokoli), stane se pravý opak, bude jako ONI. Neměla by říkat, že je PROTI někomu. Místo toho by měla říkat pro co je, a to naprosto konkrétně. Neměla by se ani náznakem snažit šířit demagogický strach, obavy, nejistotu (anglicky FUD, mimochodem), ani se povyšovat do role morálního soudce, protože jím není. Místo toho by měla nabízet jasné, srozumitelné, a zcela transparentní názory, v plném souladu s konzervativními hodnotami.

Lidé
 Otázkou je, zda toho všeho je možné dosáhnout se stávajícími lidmi. Odpověď je, že ano a ne. ODS má dost inteligentních, schopných, a především poctivých lidí na úrovni regionů, a lidé, kteří by měli prezentovat její novou tvář odtud musí pocházet. Na druhé straně je otázkou, zda je možné, zvláště v případě výraznějšího volebního neúspěchu pokračovat se stávajícími exponenty. Lidé představující konzervativně – pravicovou politiku by měli být lidé na politice ekonomicky nezávislí, nejlépe takoví, kteří se stali uznávanými profesionály ještě před vstupem do politiky. Jedině tak odstraníme podezření z oportunismu, klientelismu a korupce. Lidé, kteří jsou již příliš dlouho viditelnými tvářemi strany a např. „profesionálními poslanci“ by měli být jednoznačně nahrazeni, nejlépe tak, že šanci dostanou jiní, mladší, které vybere členská základna mechanismy, jež co nejvíce sníží riziko intervence různých vnějších elementů. Současně bude potřeba vytvořit systém, který zajistí pravidelnou vnitřní cirkulaci elit založenou spíše na kariérním managementu, než na souboji samce vůdce a vyzyvatele.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.