Výzva k uznání občanů jako oprávněných subjektů k výkonu státní správy

21.11.2017 16:28

V poslední době se množí hlasy, které zpochybňují schopnost a oprávněnost občanů podílet se na výkonu státní správy. Argumentem je údajná nekompetence občanů.

Výzva k uznání občanů jako oprávněných subjektů k výkonu státní správy
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Argumentuje se dílem nedostatečnou úrovní vzdělání občanů, dílem nedostatečnou úrovní míry informovanosti občanů k tomu kterému problému. Vytváří se, mnohdy uměle, novodobá vrstva šlechty, tak zvaná ELITA, která údajně, jako jediná, je schopna naši společnost řídit.

Věřím, že existují minimálně dva důvody, pro které nelze takový názor akceptovat. Prvním důvodem je samo utváření naší společnosti na demokratickém základě. Již z této podstaty je nepřijatelné, aby za většinu společnosti mluvila a rozhodovala menšina. Jinak řečeno, nelze dělit lidi na více oprávněné a méně oprávněné.

Druhým, neméně vážným důvodem, je nepřípustnost prohlížení na tzv. "obyčejné" lidi jako na méněcenné stádo, kterému je nezbytné napovídat, jak se chovat a čemu věřit. Vyzívám tímto všechny občany k podpoře tohoto mého stanoviska tak, aby demokracie v našem státě stala se skutečnou.

Jan Jirka

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…