Výzva vládě: Covid-19, druhá vlna? Ne "lock-down", ale inteligentní řešení

20.05.2020 10:17

Ne „lock down“, řešením je posílení sociálně-zdravotních služeb! Vyzýváme vládu, aby pro předpokládanou podzimní vlnu Covid – 19 připravila inteligentní řešení, které nebude příčinou dalšího oslabování ekonomiky a nezpůsobí další negativní sociální dopady.

Výzva vládě: Covid-19, druhá vlna? Ne "lock-down", ale inteligentní řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Všechny ukazatele spojené s riziky s epidemií Covid-19 hovoří především o seniorech, ale také o lidech s omezením pohybu, lidech bez přístřeší, o lidech s dalšími zdravotními riziky apod. Toto se také potvrdilo v rámci EU právě v italském i španělském scénáři a totéž se potvrzuje nyní v USA (viz). Služby pro tyto cílové skupiny zajišťují především pracovníci v sociálně - zdravotních službách. Proto jsme přesvědčeni, že pokud se má v případě příští epidemie někde soustředit specifická prevence přenosu, tak to musí být především zde. Jsme také přesvědčeni, že klíčem ke zvládnutí případné, mnohými odbornými autoritami předpokládané větší a silnější vlny podzimní a zimní epidemie Covid – 19, jsou následující kroky:

  1. Karanténní opatření zásadně postavit na regionálním zjišťování situace prostřednictvím masivního testování a lokálního vyhodnocování, především s ohledem na rizikové skupiny obyvatel. Karanténní opatření tedy nestavět na ministerských nařízeních, na všeobecné karanténě typu lock down, na uzavírání hranic. Testování je třeba také specificky zpřístupnit a zcela zprůchodnit pro zařízení sociálně-zdravotních služeb, kde se odehrává skutečná činnost „první linie“ a kde je riziko úmrtí velmi vysoké. Lokální rozhodnutí proto nesmí být diktovány pouze státem, ale vždy ve spolupráci se samosprávami.
     
  2. Vytvořit krizový mezioborový tým, který vypracuje manuál dobré praxe, propojí různé úrovně ke spolupráci, připraví možné scénáře řešení. Tento tým bude mít jak zdravotně-sociální aspekty, tak také ekonomické kompetence. Tým nebude politicko-úřední, nýbrž vysoce odborný, bude řízen na základě pandemického[i] plánu ČR hlavním hygienikem ČR. Tým bude širokou koalicí napříč různými úrovněmi a rezorty.
     
  3. Výrazně posílit kapacity zdravotně-sociálních služeb pro zimní období tam, kde se pohybují největší skupiny ohrožených obyvatel a kde by proto mělo spočívat největší preventivní snažení. Pro tento účel vláda vyčlení minimálně 3,5 - 4 miliardy Kč, které budou přesahovat běžný rozpočet finančního kalendářního roku. Tyto prostředky budou kopírovat celé zimní období.
     
  4. Poskytnout veškerou podporu pro zásadně lepší materiálové vybavení sociálně-zdravotních služeb a to nejen v oblasti ochranných pomůcek, ale také zapojením všech testovacích možností pro přítomnost Covid - 19. Také je nutné opatřit větší rezidenční zařízení potřebným vybavením pro monitoring a pro udržení vitálních funkcí lidí napadených virem.
     
  5. Okamžitě připravit novely legislativy, které umožní sociálně-zdravotním službám větší variabilitu a flexibilitu v přípravě na novou vlnu Covid – 19 jak v personální, tak materiální rovině a to včetně možnosti zapojení dobrovolníků, studentů relevantních oborů, či příbuzných sociálně-zdravotních služeb.
     
  6. Prozkoumat všechny možnosti zvýšení obranyschopnosti a účinné léčby SARS-CoV-2: použití plazmy od imunních jedinců, lokální slizniční desinficiens, výzkum kandidátních léků ke kauzální léčbě, atd.
     
  7. Kolem zranitelných skupin obyvatel vytvořit inteligentní systém ochrany složený z režimových opatření (desinfekce, úprava provozu s ohledem na sociální kontakt), systém pravidelného testování personálu, rodinných příslušníků, atd. Systém, který včasně detekuje zdroje kolem zranitelných a současně kolem nich vystaví ochranný val. Pak vlastně nebude problém, když se infekce rozšíří v nezranitelné populaci, ba naopak, povede to ke zvýšení kolektivní imunity. (viz)

Výzvu podepsali:

Mgr. Jindřich Vobořil, ředitel Společnosti Podané ruce o.p.s., zpracovatel výzvy
JUDr. Markéta Vaňková, primátorka města Brna
PhDr. Olga Richterová, PhD., 1. místopředsedkyně Pirátské strany a poslankyně parlamentu ČR
Ing. Jiří  Hlavenka, podnikatel, zastupitel JMK za Pirátskou stranu
Mgr. Jiří Nantl, ředitel CEITEC - Výzkumné centrum Masarykovy univerzity
Ing. Jiří Horecký, PhD., MBA, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb
Mgr. Helena Rampachová, předsedkyně  Rady Asociace nestátních organizací
Ing. Mgr. Oldřich Haičman, MBA, ředitel Diecézní charity Brno
Ing. Jakub Schůrek, MBA, podnikatel a vědec
Bc. Matěj Hollan, politik a bývalý náměstek primátora města Brna
Ing. Jan Vitula, starosta města Židlochovice

Výzvu můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…