Zbyněk Fiala: Ebola na prahu katastrofy

07.10.2014 15:30

Jsme ujišťováni, že smrtící virus krvácivé horečky ebola nepronikne do Prahy letecky. Ale to je asi tak všechno, o čem lze ujistit. Stačí se rozhlédnout, kde všude vás lékař před odjezdem a po příjezdu neprohlédne.

Zbyněk Fiala: Ebola na prahu katastrofy
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Po Spojených státech má svůj případ eboly i Španělsko. Francií se prohnala panická zpráva, že riziko nákazy do dvaceti dnů je tam na úrovni 75 procentní pravděpodobnosti, ale šlo o špatně pochopenou statistiku, píše Le Monde. Tvrdí, že ve skutečnosti se snížila po omezení letecké dopravy se zemí s ebolou na pětinu.

http://abonnes.lemonde.fr/planete/article/2014/10/06/ebola-il-faut-faire-attention-aux-predictions-catastrophiques_4501175_3244.html?xtmc=ebola&xtcr=2

Ale co v Itálii, zaplavované uprchlíky na přetížených člunech z Afriky? Kde všude jsou vynášena na pobřeží těla utonulých?

Přehled není ani o afrických pacientech. Od ledna jich mohlo nakaženo 11 - 27 tisíc osob. Pokud se však nemoc nepodaří podchytit, nejhorší scénář podle CDC (vládní Centers for Disease Control and Prevention) varuje, že do 20. ledna může počet nakažených dosáhnout od 537 tisíců do 1,4 milionu osob.

http://www.nytimes.com/interactive/2014/07/31/world/africa/ebola-virus-outbreak-qa.html?action=click&contentCollection=US%20Open&region=Article&module=Promotron

Co všechno šíří novodobý mor?

Začněme tím nejjednodušším. Zdroj nemoci je momentálně v Sierra Leone, Liberii a Ghaně, ale toto ohnisko překrývá rozsáhlou pohraniční oblast, takže na konkrétním zeměpisném označení až tak moc nezáleží. Pár případů bylo také ve vzdálené Nigerii, ale tam se podařilo nemoc utlumit. Předtím to zvládli v Ugandě, opět ve zcela jiné části Afriky. Byly tam opakované výskyty eboly v předchozích letech, ale skončilo to roku 2007.

Uganda je na většině území spořádaná země se slušným školstvím, udělala obrovský pokrok od svržení diktatury Idiho Amina. Alespoň tak na mne působila, když jsme tam natáčeli s ČT v září 2008. Ale část pohraničí byla v rukou iracionálních ozbrojených skupin, které tam vedly svoji svatou válku a způsobovaly větší úmrtnost než krvácivá horečka.

Tam, kde chybí vzdělanost, jdou lidé válce i nemoci naproti. Války slibují rychlou cestu do ráje. A ze zdravotníků je spíš strach, protože nemoc šíří ten, kdo poruší woodoo a vysloví jméno ebola. Zeptá se vás, jestli to tu někdo neměl, a už to máte. Virem si netřeba lámat hlavu, nikdo ho neviděl, ale za zdravotníky, kteří umírajícím stejně nepomohou, se táhne vlečka nových nemocných.

A sami umírají, protože jsou s nemocí ve styku neustále a mají mizerné, potrhané ochranné pomůcky. Mezinárodní pomoc je slabá a pomalá. Někde ji blokuje hnusná politika. V Ghaně opozice vytýká prezidentu Alpha Condé, že zneužívá krize pro odklad prezidentských voleb, které měly být v příštím roce. Zahraniční pomoc z opozičních zdrojů leží v přístavu nevyložena.

Americký zahraničně politický žurnál a server Foreign Policy má reportáž z guinejského vnitrozemí, odkud se choroba šíří. Městečko Guéckedou na pomezí s Liberií a Sierra Leone je kosmopolitní. Do globální ekonomiky tu jsou zapojeni lidé z celého regionu. Obchodníci reprezentující široký rejstřík etnických skupin a národností pendlují přes hranice, směňují dodávky i peníze a propojují spotřebitele se zbožím z celého světa. To je něco jiného než život v minulosti, kdy lidé žili uzavřeni v odloučených sídlech a nemoc se dala relativně snadno lokalizovat.

http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/10/06/the_toxic_politics_of_ebola_guinea

Ebolu šíří lidé i zvířata, zejména velcí netopýři, běžná lovná zvěř v teplém vlhkém pralese. Ale nejnebezpečnější je potvora, která vám vleze všude, globalizace. Vyhání lidi z domovů, protože je k ničemu nepotřebuje. Jejich práci nahradí velké závody na opačném konci světa. Pokud někomu z takových zubožených nešťastníků zbyla trocha energie, zkouší štěstí jinde, třeba v Evropě. S nasazením života, Spousta lidí se utopí, možná se po člunech z afrických břehů začne i střílet. Prvotním zájmem takových cestujících proto je, aby je co nejdéle nikdo nespatřil.

Ve Španělsku se nyní ebola objevila v předpokládané souvislosti. Nakazila se zdravotní sestra Ana Mato, která předtím pečovala o pacienta s ebolou. Ve skutečnosti pouze dvakrát navštívila pokoj španělského misionáře Manuela Garcíu Viejo, kterého přivezli do Madridu ze Sierra Leone. Život mu nezachránili. Podruhé vstoupila do jeho pokoje, když už byl po smrti. Lékařský personál samozřejmě věděl, o co se jedná a všichni se patřičně chránili. Nestačilo to.

Také ve Spojených státech umírá Afričan, který předtím pomohl nemocnému. Příznaky nemoci zjistil až několik dní po příletu do Dallasu, ale v nemocnici ho s tím napřed vyhodili, protože lidé s mizerným nebo žádným pojištěním nemají nárok na důkladné ošetření. Do té doby se až tak moc nestalo, ebola je nakažlivá teprve od okamžiku, kdy se projeví její symptomy. Ale během následujících pěti dní, než byl převzat do seriózní péče, mohl nakazit – jak pečlivé policejní a zdravotnické orgány napočítaly – až 140 lidí. Neonemocněl zatím nikdo, ale klidnější mohou být až po 21. dnu po kontaktu s virem.

Hotový lék proti ebole není, zkouší se antivirotika. Liberijec Thomas Eric Duncan, který je od neděle v kritickém stavu, začal podle Reuters dostávat něco, co bylo původně vyvíjeno proti jiné virové nákaze. Není to ZMapp, který předtím pár lidem pomohl, ale už došel. Zpravodajství zmiňuje také TKM-ebola, která se podává nitrožilně, ale výsledek je nejistý. „Pacientu se může i přitížit,“ říká doktor Thomas Frieden ředitel CDC, centrály hygieny USA.

http://www.reuters.com/article/2014/10/06/us-health-ebola-experimental-idUSKCN0HV1S020141006

Jednu nadějnou směsku protilátek výzkumníci produkují prostřednictvím geneticky mutovaného tabáku, takže vzniká na plantáži tabákového koncernu Reynolds. Metoda je zatím krutě nevýnosná, měsíčně vznikne pár dávek. Nově se zkouší i geneticky mutované živočišné organismy, ale vedle boje proti virům je tu také bitva o patenty a intelektuální vlastnictví. Záklopku trochu nadzvedla státní DARPA, vojenský výzkumák, který se do toho pustil také. Výzkum za veřejné peníze by mohl být teoreticky veřejný, ale tajný výzkum za veřejné peníze bývá obyčejně tajný.

Takže nevzdělanost, války, politika, velké prachy a globalizace, to všechno jsou příměsi, které to dělají s ebolou ještě těžší. A často i bez eboly.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…