Zbyněk Fiala: Kalousek popírá dluh

03.12.2012 20:02

Nula od nuly. Jako podle kopíráku je měsíc co měsíc stav celostátního výběru DPH v loňském roce, kdy dolní sazba činila ještě 10 procent, a v letošním roce, kdy byla zvýšena na 14 procent.

Zbyněk Fiala: Kalousek popírá dluh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

V obou případech se na nás smějí stejné cifry, které nerozlišíme, dokud neopustíme řád miliard. Vyšší DPH tedy spolehlivě nedává nic navíc. Zato schodek státního rozpočtu roste. Naskočí tam miliardy, které budeme Bruselu díky neschopnosti ministerstva financí vracet. A musíme započíst finanční náhrady, které byly slíbeny církvím, přestože Kalousek nestydatě popírá, že by to znamenalo zvýšení státního dluhu.

V letošním roce se celostátně vybralo za prvních deset měsíců 243 miliard korun DPH. Avšak stejná částka byla vybrána i za stejné období loňského roku, přestože loni byla dolní sazba o 4 procentní body nižší. Zvýšení DPH tedy nefunguje, přírůstek je nula. Výkazy měsíčního plnění státního rozpočtu Ministerstva financí ČR, naposledy za říjen, nabízejí vytrvale stále stejný výsledek.

Na celostátní výběr DPH se zaměřujeme proto, že jde o přesnější údaj, který není ovlivněn změnami v rozdělování peněz mezi státní rozpočet a kraje a obce. Samotný státní rozpočet letos dostane o něco větší podíl, což meziroční srovnání uměle vylepšuje. Celostátní výběr tak lépe dokládá neobhajitelnost politiky přesouvání daňové zátěže na nepřímé zdanění.

Když si člověk vzpomene na tu krutou legislativní bitvu, kterou teď vláda vedla dokonce s vlastními „rebelujícími“ poslanci, aby mohla v příštím roce znovu zvednout DPH, marně hledá smysl. Nečasův kabinet málem padl, kdyby nebyli neposlušní poslanci vyměněni za nové. A ti noví mají kratší záruku, proto museli hlasovat okamžitě, třeba i po půlnoci (než si první z nich půjde z parlamentu přesednout jinam).

Celé to divadlo s DPH mělo odvést pozornost od církevních restitucí a penzijní reformy, kde se rýsuje podstatně větší vývar. O rozpočty jde, ale o soukromé, o rozpočty některých osob. My ostatní to máme jenom zaplatit.

Stejnou trvalkou jako nefunkční zvýšení DPH je téměř nulový výběr daně z příjmů od fyzických osob na základě daňových přiznání (OSVČ). Už druhý rok po sobě se tu spolehlivě pohybujeme pod úrovní jedné miliardy korun. V létě dokonce stát více vracel, než dostával, takže nešlo o daň, ale fakticky o dotaci. Podle stávajícího režimu je tato daň v podstatě dobrovolným příspěvkem, který odmítne každý, kdo má pocit, že tyto peníze stejně někdo ukradne. Platí jen blbí (jako já). Kdoví, jestli to jednou nebude trestné.

Můžeme si to dovolit? Tomu nic nenasvědčuje. Ministerstvo financí zveřejnilo rozpočtový výhled, kterým nám opatrně sděluje, že letos se zadluží o 70 miliard korun navíc, po všem tom zapřísahání ministra Miroslava Kalouska, že schodek nad 3 procenta HDP nedopustí ani na mučidlech. Takže to bude nejméně 5 procent.

Část zvýšení rozpočtového schodku způsobilo fiasko auditu evropských fondů, ze kterého se Ministerstvo financí ČR a jeho ministr teď snaží všelijak vykrucovat. To však nic nezmění na „korekcích“ bruselských plateb, což je totéž, jako kdybychom museli 12,5 miliardy korun do Bruselu vrátit. A ve schodku přistane i 59 miliard korun finančních náhrad církvím.

Za nehorázné je třeba označit tvrzení, že započtení těchto 59 miliard korun do schodku státního rozpočtu je jen nepodstatná „účetní operace“, protože letos se ještě nic neplatí. Oficiální zpráva MF tvrdí, že „daná skutečnost však má v roce 2012 nulový dopad do veřejného dluhu, protože fakticky se kompenzace bude splácet po dobu třiceti let“.

Že to není dluh? To je prostě lež a ministr by měl za to odstoupit. Zvýšení státního dluhu to je jako vyšité. Slib plnění znamená přijetí závazku, který se neliší od dluhu - budeme platit i s úroky, jako kdybychom si ty peníze vypůjčili. Je jedno, že jsme si půjčili na dar, nikoliv na něco, co bychom mohli sami užívat formou státních služeb. Ministerské sdělení o fiskálním výhledu je proto stejně seriózní, jako kousek podvodníka, který vám za zády zadluží dům. Za rohem už se rozcvičuje exekutor, ale vy máte být uklidněni tvrzením, že se nic neděje, protože do konce roku nemusíte nic platit.

Pro jistotu uvádím zmíněnou pasáž z Fiskálního výhledu ČR celou, aby nevznikl dojem, že si vymýšlím:

„Oproti říjnovým notifikacím, kdy jsme odhadovali deficit vládního sektoru 3,2 % HDP, je odhad letošního deficitu vyšší o mimořádné vlivy tzv. korekcí ve vybraných operačních programech (0,3 % HDP) a formální promítnutí finanční kompenzace církvím (1,5 % HDP). Zde se jedná nikoli o promítnutí skutečné hotovostní platby, ale pouze o dopad účetní metodiky.

Zákon o majetkovém narovnání s církvemi začne platit již v letošním roce, proto je potřeba tuto skutečnost promítnout do deficitu roku 2012. Daná skutečnost však má v roce 2012 nulový dopad do veřejného dluhu, protože fakticky se kompenzace bude splácet po dobu třiceti let.

Kompenzace je účetně považována za jednorázovou operaci, která se pro potřeby výpočtu strukturálního salda (vládní politikou ovlivněný deficit bez vlivu hospodářského cyklu a jednorázových, přechodných opatření) a fiskálního úsilí (snižování strukturálního salda) nebere v úvahu. Přijetí tohoto zákona tak neovlivní doposud prezentované úsilí o snižování deficitu.“

Abychom to shrnuli - úsilí to neovlivní, deficit bohužel ano. Rozpočtové odpovědnosti zdar!

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…