Zbyněk Fiala: Místo vlády volby

09.05.2018 8:19

V Itálii se nakonec nepodařilo sestavit funkční politickou vládu a na výběr zbývají dvě možnosti. Prezident Sergio Matarela chce nabídnout dočasnou „neutrální“ udržovací vládu do prosince, aby vytvořil více času na dohodu politických stran. Jenže Hnutí pěti hvězd a Lize severu s kombinovanou nadpoloviční většinou mandátů v parlamentu už se další vyjednávání zajídá a chtějí rychlé předčasné volby.

Zbyněk Fiala: Místo vlády volby
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

V Itálii vyhrály volby tak jako v Česku strany protestu, ale tak jako v Česku mají problém s vyjednáním společného vládnutí. Vítězná strana, Hnutí pěti hvězd (M5E), která před volbami slibovala vládnout sama, bez pokusů o jakákoliv spojenectví, po volbách pochopila, že takový slib je mimo realitu. Jenže pokus najít spojence zase narazil na fakt, že ona sama je obklopena nepřátelstvím a nedůvěrou. A tak zatímco v Česku se podařilo posunout vládní projekt na bázi levicové podpory, v Itálii jednání uvázla na mrtvém bodě.

Mladý šéf M5E Luigi Di Maio, jehož spíše levicově orientovaná formace dominovala na italském jihu, nejprve zkoušel vyjednávat s Matteem Salvinim, předsedou Ligy severu, protestní stranou s voličskou základnou především na průmyslovém severu země. Programový průnik by se tam našel, ale problém byl v tom, že Liga severu vstupovala do voleb v koalici s italským pravicovým matadorem Silviem Berlusconim. Ten je pro M5E nepřijatelný.

Právoplatně odsouzený Berlusconi sice osobně kandidovat nesměl, ale zachoval si obrovský nepřímý vliv a Liga severu se ho nechtěla vzdát. Di Mayo proto minulý týden ukončil jednání s Ligou a zkusil oslovit vládní, byť drtivě poražené sociální demokraty (Demokratickou stranu). Jenže tam je zase jiný stín minulosti, bývalý předseda Matteo Renzi. Loni odstoupil po porážce referenda o radikálních ústavních reformách, ale uchoval si schopnost přesvědčit stranu, že s M5E nelze v žádném případě do koalice.

Di Maio se pokusil nezdaru čelit tím, že v pondělí znovu oslovil Salviniho, ale tentokrát už bez podmínky, že osoba premiéra je daná. Nicméně požadavek na vládu bez spojenectví s Berlusconim trval, a na tom to také skončilo.

Z pondělní noci pak máme dvě zprávy. Prezident Matarela nabídl vytvoření dalšího časového prostoru pro jednání tím, že odstaví dosluhující vládu Demokratů, kterou teď vede jinak velice úspěšně Paolo Gentilloni, a nahradí ji do prosince dočasným „neutrálním“ kabinetem.

Pokud se strany mezi tím dohodnou na politické vládě, fajn. Pokud ne, na jaře budou předčasné volby. Jenže příští rok budou taky volby do Evropského parlamentu a Bruselu se ježí vlasy na hlavě v představě, že dostanou čerstvý italský impulz.

Avšak druhá zpráva zní, že Di Maio a Salvini nechtějí tak dlouho čekat a navrhují volby co nejdříve. První dostupné datum je 8. července. Prvně v italské historii by tak byl parlament rozpuštěn ještě dříve, než se mu podařilo začít fungovat a sestavit vládu. Jak M5E, tak Liga severu chtějí jít do voleb s mobilizační výzvou pro získání pár procent navíc. Jenže s takovým i výzvami chodívají do voleb všechny strany…

Zbyněk Fiala

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla