Zbyněk Fiala: Strategické hrozby, na které nejsme připraveni

02.04.2014 17:59

Začátek dubna patří v Praze neformálnímu festivalu odborných akcí alternativních ekonomů, sociálního podnikání a ekologických hnutí. Soustřeďují se na strategické hrozby, které politikům unikají – klimatické změny, narůstající sociální nerovnosti a vyčerpanost zdrojů.

Zbyněk Fiala: Strategické hrozby, na které nejsme připraveni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Je to šňůra akcí s jasným společným jmenovatelem – bezohledná honba za ziskem nás žene do záhuby všechny. Něco už proběhlo. Seminář o Alternativní ekonomice pořádala Společnost pro trvale udržitelný rozvoj. Jednou z hlavních mluvčí byla Magdaléna Hunčová, autorka knihy Ekonomický rozměr občanské společnosti (mám 2. přepracované vydání od Wolters Kulwer Česká republika z roku 2010).

Dříve sama pořádala mezinárodní vědecké konference o sociálním podnikání na Fakultě sociálně ekonomické na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Tam to však fakulta zrušila, a tak se štafeta přesouvá do Prahy. Ujala se jí obecně prospěšná společnost P3 – People, Planet, Profit ve spolupráci s nadací Ashoka ČR, dále Asociací společenské odpovědnosti a Ekumenickou akademií. Dvoudenní mezinárodní konferenci nese název Podnikáme jinak. Co je důležité, vedle analýzy podmínek v domácím prostředí přinese podrobné informace o sociálním podnikání v Rakousku, Belgii a Flandrech a rozvine debatu o sociálních inovacích.

V pátek pak v Praze vystoupí Tobi Kellner na téma vize bezuhlíkové Británie. Akci Na Novotného lávce pořádá občanské sdružení Veronica. Kellner pracuje v britské nevládní organizaci CAT (Centre for Alternative Technology) jako konzultant pro oblast obnovitelných zdrojů energie. V rámci výzkumného projektu Zero Carbon Britain 2030 se zabývá modelováním budoucích obnovitelných energetických sítí.

Všechny tyto události obcházím a zpravodajství přinesu. Nyní však něco o jejich přírodním základu. Týden byl předznamenán zveřejněním další části zprávy vědců z Mezivládního panelu pro klimatické změny IPCC reagující na fakt, že vývoj je mnohem rychlejší a nebezpečnější, než bylo dosud známo.

Nyní byl zveřejněn stručný výtah pro politiky s výčtem dopadů klimatických změn, rozborem možností, jak se jim přizpůsobit a varováním těch, kdo se ocitnou mezi těmi nejzranitelnějšími. S několikadenním zpožděním pak vychází tato část v plném znění.

V polovině dubna naváže výčet opatření, kterými je možné zabrzdit příčiny oteplování, mezi které počítáme především uvolňování fosilního uhlíku do ovzduší a v neposlední řadě i ztrátu vegetace, bezohlednost k vlastnostem krajiny a umrtvování půdy.

http://ipcc.ch/

http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/ipcc_zmena_klimatu_fyzikalni_zaklady/$FILE/OEOK-IPCC_WGI_report_CZ-20131127.pdf

Televizní zpravodajství považovalo za potřebné vyvážit nejnovější práci nejlepších laboratoří světa názorem Václava Klause z roku 2006, že „globální oteplování je ideologická a politická fikce“. Snad to neměl být signál, že opatření jsou zbytečná, protože to by už bylo možné považovat za pokus o veřejné ohrožení. Připomíná to bohorovná prohlášení někdejšího pražského primátora z roku 2002, že hlavnímu městu povodeň nehrozí – což řekl hodiny předtím, než utopil metro.

V Česku je značný počet skutečných klimatologů a přírodovědců, kteří se tématu věnují. Ti z nich, kdo jsou aktivně zapojeni do zveřejňování a popularizace výsledků těchto oborů, se nabízejí novinářů i veřejnosti s detaily telefonického a mailového spojení jako Vědecké klimatické fórum.

http://www.zmenaklimatu.cz/cz/hlavni-novinky/1344

Vědci jsou pak propojeni s neziskovkami a nevládkami v Klimatické koalici, jejíž zpravodajství dostávám prostřednictvím Hnutí Duha.

http://www.zmenaklimatu.cz/cz/o-klimaticke-koalici

Obě tato seskupení sledovala zveřejňování 2. části 5. hodnotící zprávy IPCC společně. Máme tak k dispozici i komentáře českých vědců. Shrnuje je tisková zpráva klimatické koalice ve spolupráci s Informačním centrem OSN v Praze. Je předznamenána varováním, že lidstvo je nepřipravené na zvládnutí rizik a dopadů spojných s klimatickou změnou.

Nikde jsem tuto zprávu v úplnosti nenašel, proto ji nabízím zde:

Druhá část Páté hodnotící zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), zveřejněná dnes v Jokohamě, potvrdila, že klimatická změna již dnes negativně ovlivňuje každý kontinent a oceán. S postupující klimatickou změnou bude přibývat lidí chudých, hladových a nemocných jako důsledek častějších povodní, vln veder a sucha a snížené produkce potravin. Vědci IPCC rovněž varují, že bez podstatného a rychlého snížení uhlíkových emisí budou dopady klimatické změny větší, než na jaké jsme vůbec schopni se adaptovat.

Prof. Bedřich Moldan komentuje: „Škála dopadů je velmi široká od ovlivnění lidského zdraví přes vodní hospodářství, infrastrukturu, městské oblasti, potravinovou bezpečnost až po vlivy na živou přírodu. Zpráva zdůrazňuje, že adaptace se v žádném případě nemají stavět do protikladu k mitigacím, to znamená zmírňujícím opatřením založeným na redukcích emisí skleníkových plynů. Oba přístupy se doplňují.“

Doc. Ing. Mgr. Miroslav Trnka Ph.D. z Mendelovy univerzity řekl: „Dopady změny klimatu na zemědělskou produkci jsou již nyní patrné v některých regionech a je třeba zdůraznit, že převažují změny negativní. Změna klimatu ovlivní všechny aspekty potravinové bezpečnosti včetně dostupnosti a cenové stability.“

Michal Broža, vedoucí Informačního centra OSN v Praze říká: „Změna klimatu není otázkou daleké budoucnosti, děje se teď a tady. Doufám, že varování vědců budou političtí představitelé dostatečně reflektovat na klimatickém summitu, který v září do New Yorku svolává šéf OSN Pan Ki-mun. Cílem je vystupňovat politický tlak na uzavření smysluplné mezinárodní úmluvy o ochraně klimatu v roce 2015 v Paříži.“

RNDr. Ing. Jaroslav Rožnovský CSc., z Českého hydrometeorologického ústavu uvedl: „Území České republiky by mohlo být v budoucnosti ohroženo nedostatkem vody, proto je nutné podnikat veškeré kroky k jejímu vyššímu zadržení v naší krajině. Častější výskyty sucha budou dány nejen nedostatkem srážek, ale kvůli nárůstu teploty vzduchu i vyšším výparem. Nebude tak dotčené jen množství vody, ale i její kvalita.“

Mgr. Tomáš Miléř, Ph.D. z Masarykovy univerzity komentuje: „Globální změna klimatu představuje pro rozvojové země vážné riziko. Hrozí zaplavování pobřežních oblastí, snížení dostupnosti a kvality pitné vody, omezení zemědělské produkce, nárůst extrémních živelních pohrom atd. Adaptace je možná jen do určité míry, bezpečnější je klimatický rozvrat vůbec nepřipustit.“

"Nová zpráva IPCC potvrzuje, že změna klimatu zvyšuje potenciál ozbrojených konfliktů mezi státy, občanských válek a především regionálních mezietnických konfliktů v nejhůř postižených zemích. Bezpečnost lidí však neohrožuje jen násilí: postupující sucho, neúrody, ničivé bouře a hurikány už teď narušují rozvoj i samotné přežití těch nejzranitelnějších populací." Uvedl PhDr. Libor Stejskal, Ph.D. ze Střediska bezpečnostní politiky FSV UK.

„Každé opatření, které dneska odložíme, se v budoucnu prodraží“ varovala Barbora Urbanová, koordinátorka Klimatické koalice. „Nedostatek aktivity ze strany současných politiků nás v budoucnu požene do použití drahých a nevyzkoušených technologií, přitom dneska máme k dispozici bezpečné a dostupné řešení v podobě energetické efektivity a obnovitelných zdrojů.”

Další informace:

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) zveřejnil shrnutí pro politické představitele (SPM) druhé části (WG2) páté hodnotící zprávy (AR5) na www.ipcc.ch. Celý text druhé části bude zveřejněn o dva dny později na stejném místě. Třetí část zprávy bude zveřejněna 13. 4. a její syntéza koncem října 2014.

V pondělí 14. 4. představí v Praze poznatky třetí části zprávy (o mitigaci klimatické změny) Prof. Jim Skea, místopředseda třetí pracovní skupiny IPCC.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…