Zbyněk Fiala: Zatoužili po Budvaru

15.09.2012 13:42

Zcela určitě nejde vzbouřencům o takový pád vlády, který by vedl k vypsání nových voleb. Spíš jim jde o takový pád vlády, který by jim dal lepší šanci, a taky o zásluhy při privatizaci Budvaru či Českých lesů. To je důvod, proč jsou proti zvyšování DPH a doporučují hledat rozpočtové zdroje v privatizaci.

Zbyněk Fiala: Zatoužili po Budvaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Čtvrteční jednání hrstky poslanců, současných a bývalých členů ODS, s šéfem poslaneckého klubu ODS, bylo pouhou zdvořilostní záležitostí, kde si obě strany ujasnily, s čím do toho jdou. Skutečná rvačka přijde později. Možná na celém sněmovním klubu ODS, kam se zatím rebelové probili z okresního přeboru, nebo až ve Sněmovně, kde se rozehraje liga, transformovaná později v pohár útěchy. Nebo nás mohou něčím překvapit?

Od sedmičky rebelů je milé, že nechtějí schválit důchodovou reformu a církevní restituce do doby, než bude jasné, z čeho se to bude platit. Berme to jako fakt, ale jde o něco jiného než závan zdravého rozumu. Je to hráčská sázka na soupeřovu slabší kartu. Vývoj státních financí mění každou další rozdávačku v rozpočtovou sebevraždu. Jenže Nečasova vláda se nehrne do církevních restitucí a penzijní reformy, protože to je rozumné, ale protože to někomu slíbila a nemá kam couvnout. Hysterie, s jakou na tom trvá, naznačuje, že část peněz je možná už rozdána nebo po nich chňape mimořádně nedočkavá ruka.

Ono totiž udeřilo nečekaně prudké finanční sucho, ve kterém se sešly – jako v dokonalé bouři – souběžné extrémy z různých směrů:

· fiskální neumětelství vlády zaškrtilo daňové příjmy a zesiluje vliv hospodářského ochlazení v zahraničí,

· firmy tím trpí, obvyklí straničtí sponzoři najednou peníze sami naléhavě potřebují

· a EU to dorazila celkem prozíravým zmrazením dotací, protože za stávajících korupčních poměrů by z nich občané stejně nic neměli.

Současně sílí představa, že zdánlivě bezbřehá šance v republice rabovat se krátí a je podle všeho poslední, pokud pravice vůbec bude mít dost štěstí, aby to dokončila v klidu. A kam se pak viníci rozkladu schovají?

To teď zřejmě není priorita. Jak je známo i ze sebepitomnějších kriminálních příběhů, právě ta koncovka, kdo dostane jaký podíl a kdo si nakonec pytel odnese, bývá tím nejdramatičtějším vyvrcholením. Ve veselých filmech se při zabíjení soupeřů zasmějeme, ve smutných si zapláčeme, ale vyjde to nastejno. Zaříznuta tedy nemá být pravice u moci, ale jen ti, kdo si mysleli, že se nebudou muset dělit. To se dá vyřešit tím, že si to přestanou myslet, nebo jinak.

Rebelové z řad současných a dřívějších členů ODS nabízejí spoustu arogantních asociálních nápadů, které mají zřejmě vymezit, co nejde. Pozorné čtení toho, co požadují, však ukazuje, že nejschůdnější by byla privatizace zbylých státních podniků. Ale kterých? Na ten největší, ČEZ, kde má stát stále dvoutřetinový podíl, asi nedosáhnou. ČEZ má zřejmě předplacený ruský partner, který bude stavět Temelín na úvěr a za to bude tento klíčový zdroj po dobu životnosti zdroje víceméně jeho. Možná, že tak daleko ještě nejsme, ale pokud to tak dopadne, bude to nejmenší překvapení sezóny.

České dráhy je lépe vykrádat zvenčí, odkupem pozemků a vytěžením nejvýnosnějších tratí, ale ztrátu ať si stát nechá. Aspoň zatím. Česká pošta je zatížena univerzální službou, rozpadem někdejšího monopolu a bezradností vůči elektronické konkurenci. Také té je lepší něco prodat, než řešit její budoucnost i mimo Prahu a další větší města.

Ale co takový Budvar? Potom, co prošlo odevzdání Prazdroje prakticky zdarma, je jakákoliv privatizační zásluha podobného charakteru mimořádně ceněnou dovedností. Starosti by s tím nebyly žádné, možná by se jim to manažmentu ani nemuselo říct. Vlastně by se nic nestalo, ani kdyby ten pivovar dál cosi vařil, než úplně spadne, protože nejde o pivo, ale o značku.

A co takhle České lesy? Ty taky rostou samy. Internetový deník Aktuálně.cz pohotově zařadil článek, který připomíná „letité podezření některých expertů i Bezpečnostní informační služby, že hospodářskou politiku státních Lesů ČR neurčují úřady, ale zájmy soukromých firem“. Z protokolu Nejvyššího kontrolního úřadu z letošního března, do kterého mělo Aktuálně.cz možnost nahlédnout, se prý dá vyčíst, že „ministerstvem jmenovaná komise ohýbala čísla tak, aby získala "správný" výsledek. Státu tak vnutila způsob hospodaření, který vyhovuje těžařům a obchodníkům s dřívím, protože si při něm množství a kvalitu vytěženého dříví stanovují sami. Říká se tomu metoda "při pni" neboli P.“

Proč však privatizovat jen dříví formou nevýhodných kontraktů, když privatizace celého podniku by umožnila totéž a k tomu nabídla příležitost jednorázově odčerpat i příští příjmy podniku prostřednictvím zástavy bankám?

Je tu tedy prostor pro řešení fiskální tísně státu jinak než odíráním „občanů“, jak by řekl Petr Mach, kterému se nelíbí – tak jako rebelům - také zvýšení daně z příjmů na 22 procent pro lidi s příjmy nad čtyřnásobek průměru, zrušení stropu pro zdravotní pojištění či zvýšení daně z převodu nemovitostí na 4 procenta.

„Podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tvořily celkové výdaje vlády v roce 2008 41,2 % hrubého domácího produktu, zatímco v roce 2012 vláda rozhoduje již o 43,3 % HDP. Příjmy vlády z daní, poplatků a dalších plateb vzrostly z 39 % v roce 2008 na 40,8 % v roce 2012. Vláda nás oškubává, kde se dá, a stále více a více nás zadlužuje u nadnárodních bank,“ píše věcně Mach tom, jak dopadly sliby, se kterými se pravice drala k moci.

Zvlášť poslední větu lze do kamene tesat, ale za tím by možná mělo být vyťukáno – menším písmem – ještě shrnutí pro ty méně chápavé: Jak k tomu přijde chudý milionář, aby se nechal okrádat příspěvkem na policii, když si platí bezpečnostní agenturu a střílny v každém rohu vysokého oplocení své rezidence?

Ještě žádná vláda nezpůsobila takový rozpad státu a jeho financí jako sbírka diletantů, která je teď u moci (dva odborníci jsou třešničkou na dortu). Převzetí obchodní sítě organizovaným zločinem, jehož metylalkoholové plody teď sčítáme jak po teroristickém útoku, utopení evropských dotací v korupčních bažinách (a čekáme ještě mastnou pokutu od Evropské komise), výprodej budoucnosti (chystaná penzijní reforma, školné, církevní restituce), propady vzdělanosti a konkurenceschopnosti, prudký nárůst sociálních problémů a papalášské obsazení nejlepších služeb hrstičce s „nadstandardy“, zatímco zbytek ztříská nějaký dráb žebráckou holí, to je nevábný obsah pod sametem, který se objevuje stále zřetelněji.

Ti pilnější („rebelové“) nyní začali chystat revoluci k horšímu, aby odrbání státu připadalo jako přijatelnější východisko. Snad to probudí i ty spící.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.