Zbyněk Klíč: Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous

07.02.2012 9:00

Až dodnes mohla být dohoda ACTA, resp. protest proti ní, vnímán jako oprávněný, legitimní boj ochránců svobody a soukromí proti státní represi. Krádeží osobních dat třiceti tisíc členů ODS se z něj však stala prostá nátlaková skupina.

Zbyněk Klíč: Ctím soukromé vlastnictví. Nepodporuji Anonymous
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Stovky lidí protestovaly v centru Prahy proti dohodě ACTA

V průběhu času se z dohody bohužel stal boj proti omezování svobody na internetu, ačkoliv zahrnuje mnoho dalších oblastí a bude-li správně aplikována a správně vymezovat pravomoci jednotlivých orgánů, včetně sankcí za jejich porušení, může ochránit stovky poctivých obchodníků. Internetová komunita je však zdaleka nejsilnější, proto z protestu udělala svůj boj, což je škoda.

Ale i tak. Jestli dosud bojovníci za svobodu internetu blokovali webové stránky, nemuseli jsme s tím souhlasit, ale stále šlo o relativně neškodné narušení provozu jednoho subjektu. Pokud však došlo ke krádeži osobních dat 30 tisíc osob, překračuje to hranice legitimního boje. Anonymous tak zdiskreditovali i ten boj, omezený na ochranu svobody na internetu, na prosté vydírání vládních představitelů, aby dohodu nepodepisovali. Tím se z nich stala prostá levicová nátlaková skupina, něco jako odbory.

Svoboda bez odpovědnosti

Podíváme-li se na encyklopedické heslo "ACTA" na Wikipedii, psané zjevně někým z komunity Anonymous, nebo alespoň jeho příznivcem, píše se tu mj. "ACTA se snaží vynutit politiku kopírovacího monopolu novými represemi. ACTA požaduje odstrašující sankce za porušování „duševního vlastnictví“. Zahrnuje globální tresty za kopírování a požaduje zničení zboží, které by jinak mohly využívat neziskové organizace." Jinými slovy, jednou z vad dohody podle autora je, že poškozuje "ne-vlastníky" tím, že jim nedopřává užívat plodů nelegálně získaného zboží. Pokud však sdružení Anonymous dnes ukradlo soukromá data, aby tím dosáhlo svého cíle, porušilo tím přesně ty zásady, které kritizuje na dohodě ACTA.

Jak tento konkrétní souboj o ochranu duševního vlastnictví dopadne, je ve hvězdách. Česká vláda, ze mně neznámých důvodů, od dohody, zrovna po krádeži dat členů ODS, ustoupila. Co však nevymizí, je boj o vnímání svobody, jako možnosti si cokoliv dělat, ale s vědomím z toho vyplývající odpovědnosti. To ale hnutí Anonymous zjevně zřejmé není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zbyněk Klíč

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …