Zbyněk Klíč: Šance pro ODS? Evropské volby!

12.01.2014 7:31

V politologické terminologii bývají tyto volby označovány jako volby druhého řádu. Evropské volby nikdy nelákají příliš mnoho voličů a mají malý přímý dopad na vnitrostátní politiku, která je všeobecně považována za tu rozhodující. Pro ODS však budou v současné situaci klíčovou zkouškou, zda je schopná přežít na české politické scéně v přijatelné pozici.

Zbyněk Klíč: Šance pro ODS? Evropské volby!
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Propagační předměty ODS

Je celkem pochopitelné, že volby do Evropského parlamentu v květnu 2014 budou trochu ve stínu podzimních voleb do obecních zastupitelstev, v nichž má ODS stále mnoho reprezentantů, včetně starostů, a logicky tak na ně bude upřena větší pozornost. Zanedbání přípravy na eurovolby by však bylo velkou chybou, a to z několika důvodů.

Velkým deficitem ODS v uplynulém období byla ztráta čitelnosti. Mnoho voličů, a ani straníků, nevědělo, co prosazujeme, a nedokázali jsme to ani hodnověrně obhájit. Mizela tak nejen trpělivost voličů se stranou, ale došlo také k odcizení členské základny od politiky centrálního vedení. Evropské volby v tomto smyslu skýtají naději na nový začátek.

Češi jako ODS

Evropská politika ODS je totiž dlouhodobě čitelná, a co víc, eurokritická pozice strany je ojedinělá, což dodává této části agendy na zajímavosti. Bylo by to však málo, pokud by celostátní mainstream byl někde jinde. Tak tomu však není.  Podíváme-li se na průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění z října letošního roku, je z něj patrné, že Češi patří ve středoevropském kontextu směrem k Evropské unii a euru mezi nejskeptičtější národy. Mezi Čechy je nejméně rozšířen názor, že členství v EU je dobrá a pro nás prospěšná věc. Zcela jednoznačně pak máme nejzdrženlivější názor na přijetí eura. Možná ještě důležitější však je, že tento postoj není statický, ale postupem času se prohlubuje, resp. posiluje. Jiný průzkum stejné společnosti z dubna 2013, zkoumající postup Čechů k EU z časového hlediska, kupříkladu jasně identifikuje nárůst podílu nespokojených se členstvím v EU z 18% v roce 2005 (tedy krátce po vstupu) na 34% při posledním šetření v dubnu 2013, přičemž od roku 2011 převládá v České republice počet nespokojených nad spokojenými. Další graf pak poskytuje i návod, které oblasti Čechy nejvíce „pálí“ – je to nárůst byrokracie, přílišné omezování evropskými zákony, příliš velký vliv EU na naši politiku, tedy přesně oblasti, které ve svých vyjádřeních kritizuje i ODS.

Naproti tomu kladně je hodnocena větší možnost studovat a pracovat v EU, velký přísun dotací a zajištění větší vojenské bezpečnosti. Tedy, možná na drobnou výjimku v druhém případě, opět témata, která konvenují i občanským demokratům. Zde tedy leží potenciál, jak evropských voleb využít.

Eurohujeři nalevo i napravo

Další porci nadějí poskytuje pohled na ostatní strany české politické scény. Sociální demokracie, KDU-ČSL i TOP 09 jsou strany výrazně proevropské a témata zásadní reformy EU zcela jistě nezvednou. Pochybuji také o hnutí ANO, které sice na jednu stranu ve svém programu slibuje snížení evropské byrokracie, na druhou však podporuje zavedení centrálního registru účtů na úrovni celé EU či „srovnání požadavků příslušných zákonů a norem se závaznou legislativou EU“ v oblasti životního prostředí. Jeho program je tedy také značně neujasněný.

ODS se tak naskýtá jedinečná příležitost přetavit evropské volby pro vlastní restart, který se může pozitivně projevit i v říjnových komunálních volbách. Chce to jen srozumitelný program, atraktivní marketing a především důvěryhodné osoby, které se na tom všem budou podílet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …