Zbyšek Hlinka: Jsou to příšerní paraziti. Ukažme si na ně

07.02.2017 8:21

Samozřejmě nemám na mysli (ani v jednom případě) krátkodobou a podmíněnou výpomoc, jejímž smyslem je to, aby se člověk mohl po nějakém pádu opět postavit na vlastní nohy. Mám na mysli ty, kteří si na čerpání sociálních dávek nebo dotací založí trvalý zdroj obživy.

Zbyšek Hlinka: Jsou to příšerní paraziti. Ukažme si na ně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V případě profesionálních pobíračů sociálních dávek se zažil pojem nepřizpůsobivý. Pojem je z politicky korektního slovníku, pokud se někdo stydí nazvat takového člověka pravým jménem: parazit. Přitom ten parazit je až náramně přizpůsobivý - když hlupáci dávají, proč by nebral? Má to logiku a je to velmi pragmatické. Je to však nepříjemné těm, kteří parazitovi přispívají podílem ze své vlastní práce.

A co čerpači dotací? Pokud si někdo založí na čerpání dotací svou živnost a počítá s tím, že přísun dotací bude dlouhodobý, je to tuplovaný parazit. Zatímco sociální parazit aspoň nikde moc neškodí (pokud si nepřivydělává kriminální činností) a nezabírá pracovní místa schopnějším, dotační parazit naopak deformuje tržní prostředí a zabírá místo na trhnu, na kterém vlastně nemá co pohledávat. Navíc podnikatel bez dotací platí ze svých daní zcela nedobrovolně svou konkurenci, která ho tlačí ke dnu. Dost zvrhlé, že? Výsledkem je pak frustrace (v horším případě i krach) těch, kteří na dotace nedosáhnou (nemají potřebné kamarády, případně dostatečně silný žaludek na okrádání ostatních) a vyšší ceny. Podívejte se například na jídelní lístek zadotovaného Čapího hnízda - já z těch cen málem omdlel.

Za nejzrůdnější dotaci, o které jsem slyšel, považuji placení vlastníkovi polí za to, že na poli nic nevypěstuje. Maximálně občas poseče ten plevel, který mu na poli roste.

Co s tím? Já nevím - není v mé moci se takovýchto parazitů zbavit, ani věc nějak významně ovlivnit. Tak je aspoň veřejně nazývám pravým jménem, ať se kvůli tomu třeba vzteknou.

Převzato z blogu autora, titulek upraven redakcí.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…