Zdeněk Joukl: Je naše společnost rozdělená?

13.04.2022 13:37 | Komentář

V médiích stále někde čtu nebo poslouchám, že náš národ někdo rozděluje. Prý se jedná hlavně o politiky. Ti před volbami slibují, že budou národ jenom sjednocovat, a že budou pracovat pro všechny občany.

Zdeněk Joukl: Je naše společnost rozdělená?
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Rozděluje nás prezident Zeman, rozděluje nás bývalý předseda vlády Babiš? Rozděluje nás nošení roušek, názory na jaderné elektrárny, názory na fungování EU, volby, bohatství, fandovství pro některý sportovní klub atd.?

Nikoliv, pravda je někde úplně jinde. Rozděluje nás totiž netolerance k názorům druhých. Přitom tolerance je jeden z předpokladů demokracie. Když vyhraje ve volbách jiná strana než ta moje, tak to musím respektovat a smířit se s tím. Příště třeba vyhraje moje strana a jistě bych nebyl rád, aby ji někdo potom zpochybňoval, když bude vládnout. Demokracii máme u nás opět již přes třicet let. Je to zřejmě málo na to, abychom se stali demokraty. Již T. G. Masaryk si stěžoval: Tak demokracii u nás máme, ještě tak nějaké ty demokraty!

Dovolím si zdůraznit, že zde píši o toleranci k názorům, nikoliv toleranci k činům. Zvláště pak k těm činům, které porušují Ústavu, zákony a vyhlášky naší země. Ty musí platit pro každého, kdo se v ČR vyskytuje.

Osobně jsem zažil, podobně jako několik mých známých to, že po posledních prezidentských volbách se se mnou dvě známé (jedna z Prahy) prakticky rozešly, protože jsem volil jinak než ony. To je tolerance, což?

Kolika sporům, hádání a nevraživostí by se jen předešlo tolerancí k názorům druhých! Ono totiž, že má někdo jiný názor neznamená to, že je hlupák. Znamená to ale to, že žil v jiné společnosti, četl jiné knihy, chodil na jiné divadelní hry a filmy, měl jiné kamarády, byl jinak vychováván atd. Kdybychom byli na jeho místě, tak pak bychom měli pravděpodobně podobné názory jako on. Podobné je to i s náboženstvím a s filozofií. Když žijeme tam, kde některé náboženství nebo filozofie převládá, tak je pravděpodobné, že je přijmeme za vlastní. Mimoto je také možné, že názory se mohou změnit. Jenom hlupák zůstává na svých špatných názorech. Jak ovšem vychovávat lidi k demokracii a k názorové toleranci?

Kde jinde než v rodině a ve škole! V různých sportovních a kulturních kroužcích.  Mohla by se angažovat i vláda. Možná některé neziskové organizace. Kdybych byl mladší, tak bych se o to pokusil také.

Trochu jsem alespoň (v zájmu tolerance) upravil slavné Havlovo heslo na: Ať pravda a tolerance zvítězí nad lží a nenávistí!

Zdeněk Joukl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.