Zdeněk Joukl: Neotravujte občany v krizi volbami alespoň do konce srpna

29.01.2021 21:40

Nepřejeme si žádný předčasný volební cirkus! Nejdříve se vyrovnejte s pandemií, pak teprve s volbami.

Zdeněk Joukl: Neotravujte občany v krizi volbami alespoň do konce srpna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

(Občané mají totiž dost starostí s tím, aby neonemocněli, s karanténou, anebo s tím, když už onemocní, aby potom přežili).

Nepřejeme si žádný předčasný volební cirkus! Nejdříve se vyrovnejte s pandemií, pak teprve s volbami. Při volbách se jako zkušení občané nebudeme řídit planými předvolebními sliby a načinčanými volebními programy, natož preferencemi a koaličními potenciály. Budeme volit podle toho, jak se kdo (která strana) choval v krizi (koronavirové pandemii). I na mé „světoznámé“ webové stránce je uvedeno “Nerozhodují řeči, ale činy“.

Jak poznáte charakter člověka? Nejlépe v nějaké krizi! Konkrétně? Jak poznáte děvče, co je zač? Jednoduše. Podíváte se na předpověď počasí na týden dopředu. Když budou hlásit trvalý déšť na Šumavě nebo v Jizerkách, tak si půjčíte auto a stan, a vyrazíte tam se svou dívkou. Jako jediní zaparkujete a postavíte stan v autokempu. No, a za týden ji dokonale poznáte. Ovšem také ona pozná vás.

Přeskočme trochu čas, a představme si, že je 1. 9. 2021. Volby do Poslanecké sněmovny (PS) na krku (8 a 9. října) a teď „Babo raď“ ! Držme se tedy toho, že internet je kamarád demokracie. Hladce na něm zjistíme, jak se volební strany chovaly v PS a jak hlasovaly o tématech, která nás zajímají, která jsou pro nás důležitá. Na internetové stránce PS najdeme také různé „projevy“ představitelů volebních stran. Podobně zjišťujeme vyjádření a hlasování v Senátu. U neparlamentních stran se musíme podívat na jejich FB nebo twitter.

Potom ještě zapneme svou paměť a vzpomeneme si na chování stran při koronavirové pandemii. Kdo nechce spoléhat na paměť, ten si může již od teď dělat poznámky. Je to sice pracné, ale zodpovědné. A my jsme přece zodpovědní voliči, kteří nevolí jen podle kravaty předsedy strany!

Dá se předpokládat, že média budou občany s volbami obtěžovat daleko dříve, než je datum 31. 8. 2021. Jak se proti tomu bránit? Například tím, že napíši na příslušné médium e-mail, kde uvedu, že si články nebo rozhovory k volbám nepřeji. Mohu médiím doporučit témata náhradní, jako například klimatické změny, nedostatek vody, udržení světového míru, jaderné odzbrojení, prosazování většího podílu obnovitelných zdrojů atd. atd. Nedají-li ani pak pokoj, tak toto médium budu prostě ignorovat. A jelikož sledovanost je pro média alfa až omega bytí, tak to bude pro ně sdělení docela důležité (vzhledem k reklamám).

I časově je zodpovědná volba výhodná. Je lépe věnovat několik hodin podkladům pro rozhodování, než pak čtyři roky nadávat na neschopné strany, které jsou u moci a které jsem omylem volil! Nejít k volbám, to už je potom jen nedemokratické zvěrstvo.

Přeji tedy dobrou volební ruku!

Zdeněk Joukl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…