Zdeněk Koudelka: Volební lež

09.01.2014 7:28

Reakce na článek Miliardy církvím rozdělily levici (Právo 3. 1. 2014 s. 1-2).

Zdeněk Koudelka: Volební lež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

V článku utorky píší o rozkolu mezi sociální demokracií a komunisty ve věci církevních restitucí. Uvádí: „Komunisté se pustili do soc. dem. za to, že couvá ze svých předvolebních slibů, na které nalákali voliče, že totiž všemi silami zabrání výplatě miliard církvím.“. Sociálně demokratická ideologie, která je po opuštění marxismu založena na úctě k právní jistotě a zachování základních práv, kam patří i ochrana majetkových práv, neumožňuje jednostranně mocensky zrušit platné zákonné nároky potvrzené smlouvami mezi státem a církvemi. Komunisté mají pravdu v tom, že sobotkovské vedení sociální demokracie není schopno dostát předvolebnímu slibu, pokud byl vykládán tak, že bude proveden mocenským zásahem státu. To, že je nemožné tento slib realizovat v právním státě, bylo jasné již před volbami.

Lze jen připomenout maďarského premiéra Ference Gyurcsányho a jeho výrok, kterým komentoval předvolební sliby své strany maďarských socialistů: „Lhali jsme ráno, večer i v noci.“. Nakonec musel odstoupit. Nesl politickou odpovědnost ne za přiznání lhaní, ale za lhaní samotné. Právě situace, že se slabé vedení politických stran, které se bojí, že jinak nezíská voliče, dopouští lživých slibů v předvolební kampani, je důvod nedůvěry voličů k politickým stranám, které voliči někdy vnímají jako uskupení vedená centrálními šíbry. V Maďarsku předvolební lež vedla ke konci Gyurcsányho vlády. Kdo a jak ponese odpovědnost za předvolební nesplnitelné sliby dané vedením sociální demokracie v době předsedy Bohuslava Sobotky a místopředsedy pověřeného tvorbou volebního programu Lubomíra Zaorálka?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…