Zdeněk Lanz: Květinami v koši to zdaleka neskončilo

25.11.2018 9:00

Podle Policie ČR se političtí aktivisté, kteří v sobotu 17. listopadu 2018 vyhodili na Národní třídě do koše kytice od nejvyšších ústavních činitelů, dopustili přestupku proti majetku a občanskému soužití. Podle policejního mluvčího způsobená škoda nepřesáhla 5000 Kč a tak případ předají městské části Praha 1.

Zdeněk Lanz: Květinami v koši to zdaleka neskončilo
Foto: Vít Hassan
Popisek: Květiny od prezidenta skončily v koši

Ano, hmotná škoda je minimální. Podle našich zákonů „nestačí“ ani na trestný čin. Ale morální škoda tohoto hanebného činu je nevyčíslitelná a bude mít fatální následky. Vždyť mezi těmi vyhozenými květinami v odpadkovém koši byly i květiny od prezidenta republiky. 

Je to velice nebezpečný precedence. Jakýkoliv „magor“ teď může zajít na hřbitov nebo k  nějakému památníku, např. na Vítkově, sebrat věnec od kohokoliv a vyhodit ho. Jen si musí předtím prověřit, zda nestál přes 5000 Kč. Bude to jen přestupek. Tak o co jde. A i kdyby byl dražší, do basy s největší pravděpodobností stejně nepůjde.

Jde o hodně. Ono totiž v sobotu 17. listopadu nezůstalo jen u těch květin v koši. Krátce před polednem napadl dav veřejně známou a angažovanou osobu. Řvali na ni, strkali, plivali, pískali, nadávali do fašistů. A nebyl to dav rozhořčených, třeba i popletených občanů. Byla to předem secvičená organizovaná bojůvka, stejné píšťalky, reagovali na pokyny, měli instrukce. Obsadili místo u památníku před kamerami, nešlo jim o pietu. Mělo to vypadat, že jedni příchozí jsou národem ctěni, jiní nenáviděni.

To je ta dnešní pravda a láska. Prakticky v té samé době byl na Albertově hlavním řečníkem tehdejší komunista Zima.

V minulých letech byl 17. listopad pro mnoho lidí jen volný den, pietu dodržovalo jen pár pamětníků. „Pravdoláskaři“ z toho ale za posledních devět let udělali bojiště, které s pietou nemá nic společného. Ti lidé kolem památníku tam jen číhali na nenáviděné, aby mohli zaútočit. Ale příště už to nemusí být „jen“ kytice v koši, pískot, nadávky nebo plivance. Příště to může být třeba hozený kámen …

Milionové náklady za desítky pódií a stovky stánků, to nedělá nikdo bez politického cíle.

Zdeněk Lanz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…