Zdeněk Lanz: Vzpomínka na Pavla Chrastinu

31.12.2021 11:38 | Komentář

V úterý (28. 12.) v podvečer se v médiích objevila smutná zpráva. Zemřel hudebník, zakládající člen kapely Olympic, Pavel Chrastina. Osobně jsme se neznali, on byl profesně úplně jiného zaměření a navíc téměř o dvacet let starší. Ale přeci jen jsme měli něco společného. Byly to podobné politické názory (alespoň z mého pohledu).

Zdeněk Lanz: Vzpomínka na Pavla Chrastinu
Foto: Jiří Hroník
Popisek: Pavel Chrastina, zpěvák, baskytarista a textař, spoluzakladatel skupiny Olympic

Možná to byla jen náhoda, možná to způsobily obdobné pohledy na prudce se zhoršující mezinárodní situace v souvislosti s nástupem řízené nelegální migrace, ale naše první články publikované na Neviditelném psu (ten jeho se jmenuje O islámu), mají téměř stejné datum. Oba vyšly v listopadu 2015.

Jedním z témat článků Pavla Chrastiny, která výrazně upoutala mou pozornost, bylo hodnocení a kritika způsobu vyjadřování některých rozhlasových redaktorů a moderátorů a dokonce i jejich pokusy o cenzuru názorů hostů ve studiu. Zaujalo mě to natolik, že jsem někdy počátkem roku 2017 požádal pana redaktora, zda by Pavlu Chrastinovi neposlal můj mail s prosbou o spojení. Nedlouho poté se mi Pavel Chrastina ozval a byl velice vstřícný. Vyměnili jsme si názory na některé aspekty tehdejšího aktuálního politického dění a on mi velice smířlivě vysvětlil okolnosti jeho „odchodu“ ze skupiny Olympic.

Skutečnost, že články Pavla Chrastiny měly hlavu a patu, že se nebál věci nazvat tak, jak je viděl, bez politické korektnosti, nemohlo uniknout pozornosti protagonistů takového obskurního webu, který má předmět své činnosti obsažen již ve svém názvu – Manipulátoři.cz. Z jejich komentáře, který pod názvem Dosáhl Neffův Neviditelný pes dna? Václav Vlk starší o Milionu chvilek vyšel v říjnu 2020, si dovolím malou ukázku:

Již delší dobu lze pozorovat, že na Neviditelném psu, prvním internetovém magazínu, jsou vedle příspěvků Gity Zbavitelové, Karla Hvížďaly, Petrušky Šustrové, Romana Jocha, Lukáše Jelínka či Radka Kubička publikovány naprosté zhůvěřilosti autorů, jakými jsou například Zdeněk Lanz, Václav Klaus, Petr Hampl nebo Pavel Chrastina (tento okruh se překrývá s Protiproudem a Parlamentními listy). K této druhé skupině i patří němcobijec Václav Vlk starší.

Vážím si toho, že jsem byl zařazen mezi tak významné osobnosti, jakými jsou bývalý prezident České republiky Václav Klaus, nezávislý sociolog Petr Hampl a jakou byl právě zesnulý hudebník a publicista Pavel Chrastina.

Klid Vaší duši a díky za všechno, Pavle Chrastino!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla