Zdeněk Velíšek: Ne koalice, ale tandem?

01.09.2013 21:45

Mohou se Francie, po případě Turecko, stát jedinými spojenci Washingtonu v realizaci vojenského úderu proti Asádovu režimu? V této chvíli je situace taková, že Středozemní moře se při březích Sýrie plní válečnými plavidly několika zemí, ale odhodlány k úderu na syrský režim, i když dnes už omezenému jak časově tak co do cílů, zůstávají jen Spojené státy, přičemž ani Obama dosud není pevně rozhodnut. Konzultuje s Kongresem.

Zdeněk Velíšek: Ne koalice, ale tandem?
Foto: Theatlantic.com
Popisek: Homs v Sýrii

V Evropě se čeká na jasné slovo francouzského prezidenta. I on deklaroval odhodlání zúčastnit úderu na Asáda a také už vyslal nemodernější fregatu k břehům Sýrie. Jenomže včera při návštěvě předáka syrského odboje v Paříži vojenský úder proti Asádovi nezmínil a naléhal na politické řešení. Naopak dnes, v interview poskytnutém Le Mondu, řekl, že Francie se může vojenské operace zúčastnit, i když Británie odpadla. 

Analytici hned začali analyzovat to slovo: může. Francouzský prezident jedním dechem řekl, že chemický masakr nesmí zůstat nepotrestán a musí se zabránit jeho opakování. A prohlásil, že vojenský úder na Sýrii by měla provést co nejširší koalice. Skoro zároveň přišla zpráva, že Německo svou účast vylučuje. A už dříve zaujalo odmítavý postoj Polsko i jiné evropské země, mezi nimi i Česká republika ústy prezidenta i premiéra. Na bázi NATO není zásah myslitelný od samotného počátku. Ke svému záměru účastnit se úderu na Sýrii svolal francouzský prezident na příští středu Národní shromáždění. Nedojde-li k chystané vojenské akci dřív, mohla by pak i ve Francii sehrát jistou roli Cameronova slova o tom, že se rozhodl respektovat hlas zástupců lidu, i když hlasování v dolní sněmovně nebylo pro jeho vládu závazné.  

Takový postoj by i Hollanda mohl zavazovat k větší citlivosti vůči varováním koaličních spojenců, a třeba i spolustraníků a vůči většinovému – odmítavému - názoru veřejnosti. Zároveň pro něho nemusí být přijatelné opírat své rozhodnutí k vojenské akci konané bez bez mandátu Rady bezpečnosti spíš o hlasy z pravé strany politického spektra, než o své levico vé přivržence. Těch od jeho zvolení povážlivě ubylo, zatímco nezaměstnaných ve Francii dodnes nepřestalo přibývat. Hollande musí zvažovat svou pozici také doma, a ne jen na mezinárodní scéně. Jeho politickou váhu musí zvažovat i Obama. V tak riskantní operaci s nejistým koncem si nemůže dovolit opírat se jen o spojence s tak slabým zázemím, jaké má dnes François Hollande ve Francii. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…