Zdeněk Zbořil: Kdo v Čechách zůstane ještě lékařem, učitelem, básníkem…

11.10.2016 14:39

S chutí jsem si přečetl rozhovor básníka Kuběny ve vzpomínce na Václava Havla, ve kterém vysvětluje, proč od tehdejšího přítele-prezidenta nepřijal nabídku stát se profesorem. Odpovídá: „Kdo by tu v Čechách zůstal ještě být básníkem…“

Zdeněk Zbořil: Kdo v Čechách zůstane ještě lékařem, učitelem, básníkem…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Profese a politik

Vztáhněme toto na právě proběhnuté volby. Kuběnova myšlenka by mnohým, hrnoucím se do politiky měla připomenout, že jde o to, aby u nás ještě někdo zůstal být nepolitizujícím lékařem nebo učitelem nespěchajícím do politiky. Aby zde ještě někdo zůstal být nezávislým intelektuálem, kterých kvapem ubývá. Někdo by měl zůstat být intelektuálem nepodléhajícímu svodům politických stran a atraktivitě politického prostředí. Pochopitelně existuje lákadlo lépe placené židle než na jiných postech státní struktury. Málo platné, mezi lidmi, kteří se hlásili jako kandidáti do senátních a krajských voleb, by jim více slušelo, kdyby zůstali svobodní a nezávislí.

Naše vzájemná komunikace

K nepřehlédnutí v české politice je také skutečnost, jak mezi sebou komunikují nejen členové koalice. Nejde pouze o to, nazvat tuto komunikaci špínou. Prokázal se nebezpečný precedens. Tím příkladem je ministr vnitra Milan Chovanec, který nejenže opisoval v diplomové práci, ale podivně vystudoval vysokou školu za devět měsíců. V této kauze se neozvali akademičtí funkcionáři, kteří by měli hájit a bránit akademické prostředí. Když v mnohem významnějším evropském měřítku bývalý německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg plagoval, tak okamžitě čtyři sta německých akademiků podepsalo petici, že má odstoupit a že jde o ohrožení demokracie. Zatímco u nás vše proběhlo komicky, jako že v Čechách je to zvykem a že bychom našli i jiné, kteří postupovali podobně jako ministr Chovanec.

(Ne)kompetentnost našich představitelů

Není to věc pouze pana Chovance, je to člověk, který svým činem prokázal nekompetentnost ve výkonu vládní funkce. Ukázali to ale i ostatní, kteří sice možná tak pilně neopisovali diplomové práce, ale chovali se rovněž nekompetentně. Podívejme se na předvolební debatu v České televizi, která byla spíše vystoupením pana Moravce než reprezentací a prezentací kandidátů. Ti buď jen „pípali“ nebo když mluvili, tak to bylo velice neobratné. Byla to show pana Moravce a diváci se nic nového nedozvěděli. Například mluvili o větší dopravní obslužnosti, i když dobře věděli, že se jim to nepodaří. To ale především svědčí o tom, že nevědí, o čem vlastně Senát je. Zejména je s podivem, že v předvolební diskusi nezaznělo to, proč lidé nemají Senát v oblibě. To by bylo po letech načase, abychom se o to začali zajímat.

Volby a oběti

Pochopitelně, že se dopředu ví, že první obětí proběhlých voleb budou samotní voliči!

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…