10 důvodů ČSSD proti církevním restitucím

13.06.2012 12:30

Sociální demokracie zásadně odmítá návrh vlády Petra Nečase na majetkové vyrovnání s církvemi prosazovaný i přes zásadní odpor většiny občanů ČR a bez elementární dohody s opozicí, a to pro jeho nespravedlnost, nekoncepčnost a vysoká rizika, která představuje pro stát.

10 důvodů ČSSD proti církevním restitucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vydání majetku za více než 80 miliard korun a úhradu finanční kompenzace v hodnotě 60 miliard korun považujeme v současné složité ekonomické situaci za zcela nepřiměřené a hrubě poškozující naši zemi.

Proto ČSSD říká vládnímu návrhu jasné NE!

Sociální demokracie uvádí 10 největších důvodů proti návrhu vlády P. Nečase na majetkové vyrovnání s církvemi:

1.Umožní vydávání majetku Sudetským Němcům, zahraničním šlechtickým rodům, kolaborantům a zrádcům. Prolomí dosavadní neprolomitelnou restituční hranici, tzv. Benešovy dekrety, a zásadně změní právní postavení státu v nových soudních sporech o restituční nároky.

2.Jednostranně a bezdůvodně zvýhodní církev před všemi ostatními skupinami restituentů. Tento přístup je nespravedlivý a způsobí mezi restituenty zásadní právní nerovnost. Stát tímto krokem poškodí statisíce občanů, vůči nimž postupoval s podstatně menší velkorysostí.

3.Umožní, aby se největším vlastníkem nemovitého majetku v ČR stal cizí stát – Vatikán, s nímž ani dosud nemáme upraveny vzájemné vztahy.

4.Umožní vydání majetku, jehož rozsah dosud nikdo nezná. Ani vláda Petra Nečase, který vydání v takovém rozsahu prosazuje. Reálně hrozí, že vydán bude i ten majetek, na který by církev neměla mít nárok po předchozích reformách.

5.Mají být poskytnuty vysoké finanční náhrady i za majetek, u něhož není nepochybné vlastnictví církve prokázáno.

6.Výše finanční kompenzace církvím je stanovena na základě značně sporných (nadhodnocených) odhadů a totálního ignorování příslušných cenových předpisů.

7.V současné nelehké hospodářské krizi zvýší zadlužení českého státu o dalších 1,5 % HDP, a to v době propadu české ekonomiky.

8.Změní dlouhodobě politické poměry v zemi ve prospěch katolických a konzervativních sil. Přispěje ke změně charakteru českého státu - ohrozí jeho stávající necírkevní podstatu.

9.Ignoruje zcela skutečnost, že užití majetku a výnosů z něj bylo historicky u církví a náboženských společností vždy účelově vázáno (na pastorační, edukační, sociální a zdravotnické služby) a bylo upraveno zákonnou normou a pod dohledem státu. Tato účelová vázanost nyní zcela padne.

10.Postihuje a zatěžuje nejvíce ty generace, které s daným problémem nemají nic společného, nezavinily ho a nijak na něm neprofitovaly (finanční náhrady se týkají dalších 30 let).

ČSSD prosazuje vlastní, spravedlivější řešení. Upřednostňuje financování církví z výnosu speciálního veřejnoprávního fondu, spravovaného církvemi, do něhož by byl převeden bývalý církevní majetek.

ČSSD udělá vše pro to, aby tomuto devastujícímu plánu Nečasovy vlády zabránila. Poslanci I senátoři ČSSD budou tak v Parlamentu ČR hlasovat PROTI vládnímu plánu na majetkové vyrovnání s církvemi a využijí všech možností, které se jim nabízejí.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…