Babák (VV): Kalouskův rozpočtový plán je pro nás jako celek nepřijatelný

27.02.2012 20:40

Vyjádření Michala Babáka k návrhu rozpočtových opatření.

Babák (VV): Kalouskův rozpočtový plán je pro nás jako celek nepřijatelný
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Návrh rozpočtových změn představený ministrem financí Miroslavem Kalouskem není pro Věci veřejné přijatelný jako celek, i když některé kroky ministra podporují.

Rozhodně nedopustíme zmražení důchodů, budeme bojovat za sníženou sazbu DPH u potravin, nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno. Na druhou stranu vítáme, že se ministerstvo financí ztotožnilo s naším dlouhodobě prosazovaným názorem vytvořit druhé daňové pásmo pro ty, kteří vydělávají více než 100 tisíc Kč měsíčně ve výši 31 procent. Je pro mě důležité, že v případě prvního pásma se zvažuje zvýšení daně z příjmu fyzických osob pouze o jedno procento. Věřím, že stejnou logiku uplatní resort financí i v případě zdanění firem, protože jednoprocentní zvýšení firmy nijak neohrozí, ale státu přinese do rozpočtu až 8 miliard korun.

 Co se týká daňových paušálů, jsou Věci veřejné připraveny bavit se o jejich částečném snížení, avšak pouze v případě podnikatelů s měsíčním příjmem nad 100 tisíc korun, rozhodně ne v případě drobných živnostníků. „Nesouhlasíme ale s plošnými škrty na MŠMT na rok 2012 o 4,5 miliardy. Školství vnímáme jako základ konkurenceschopnosti země a de facto jako jedno z nejdůležitějších prorůstových opatření. Tento navrhovaný škrt ze strany resortu financí považujeme za katastrofický, ohrožující stabilitu vzdělávání v zemi a mzdy učitelů. Stále jsme přesvědčeni, že významná finanční rezerva, která by mohla řešit téměř celý finanční nedostatek na rok 2012, se nachází v kapitole „všeobecná pokladní správa“ a kapitole „státní dluh“. Naši ekonomičtí odborníci odhadují tuto rezervu minimálně o 10 miliard vyšší, než kterou přiznává ministerstvo financí.

Věci veřejné dále podporují zdanění baleného tabáku a stojí za ministerstvem financí v jednání s Evropskou komisí o výjimce na zavedení tzv. revers charge v obchodu s pohonnými hmotami. Tímto opatřením můžeme zásadně omezit šedou ekonomiku a daňové podvody na DPH u pohonných hmot. Stát by tak mohl uspořit až 10 miliard korun ročně.  Vítáme, že platí slib premiéra Věcem veřejným o snižování provozních nákladů centrální státní správy a slučování ministerstev, což pokryje církevní restituce. Další významný potenciál státních příjmů vidíme v rámci efektivnějšího zdanění loterií, které řeší nový loterijní zákon. V současnosti je tento legislativní návrh připraven k projednání ve vládě. I on by mohl přinést do státního rozpočtu až 3 miliardy Kč. Znovu opakujeme, že Věci veřejné jsou připraveny i na další opatření eliminující šedou ekonomiku.

Michal Babák, poslanec PSP ČR za Věci veřejné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Preferuji věcnou diskuzi před politickou show

6:23 Munzar (ODS): Preferuji věcnou diskuzi před politickou show

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zástupcům odborů, kteří předčasně opustili jednání …