Babák (VV): Tato vládní novela zákona absolutně neřeší zrušení anonymních akcií

06.02.2013 17:51

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 2. 2013

Babák (VV): Tato vládní novela zákona absolutně neřeší zrušení anonymních akcií
Foto: MB
Popisek: Poslanec Michal Babák

Děkuji, pane předsedající, za slovo. Dámy a pánové, já se pokusím tu věc zklidnit, i když fajn se poslouchá, že máslo na hlavě kvůli fotovoltaice tady mají v podstatě všichni, kteří tady byli před 4 roky. Ale vraťme se od fotovoltaiky k anonymním akciím. Já bych velmi rád k podstatě vůbec této materie. Já bych velmi rád, aby obzvlášť pan nynější ministr spravedlnosti poslouchal má slova, protože vím, že tato vládní novela zákona nešla ještě z jeho pera, ale v podstatě z pera exministra spravedlnosti pana Pospíšila, a já bych touto cestou, už jsem na to tady upozorňoval několikrát, já bych touto cestou chtěl upozornit, že vládní novela zákona o opatření ke zvýšení transparentnosti akciových společností nezvýší žádnou transparentnost akciových společností.

Tato vládní novela zákona je v podstatě něco ve smyslu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, Tzn., že absolutně neřeší zrušení anonymních akcií, přátelé, a to bych rád svou následující řečí aspoň zkrácenou vysvětlil.

Tato vládní novela zákona se odvolává na tři varianty. První varianta, kterou předěláme akcie z, řekněme, anonymních na akcie transparentní, ta je v pořádku, ta první varianta. Tam si myslím, že by se jednalo opravdu o transparentnost akciových společností, a ta varianta se zakládá na tom, že je potřeba a je nutné tyto akcie přímo zapsat do tzv centrálního depozitáře,kde budou nějakým způsobem evidovány. Tento centrální depozitář již existuje, tento centrální depozitář funguje, a dokonce k tomuto centrálnímu depozitáři se musí přihlásit, resp. musí zapsat akcie firmy nebo společnosti, které podnikají např. v bankovnictví, v pojišťovnictví, nebo i v opadech.

Tzn., že pokud by platila pouze varianta číslo 1, v tom případě s tím vůbec nemáme problém a v tom případě ano, je to zákon, který zvyšuje transparentnost akciových společností. No ale ona neplatí jenom varianta číslo 1, ona platí i varianta číslo 2 a 3. A varianta číslo 2., která je, já nedokážu posoudit, nakolik technicky možná, ale myslím si, že to bude velký problém, a to je, že akciové společnosti si budou moci zapsat své akcie do tzv. komerčních bank. Což já si absolutně nedokáži představit, jakým způsobem tato věc technicky může fungovat, když každá banka komerční funguje pod jiným softwarem, každá komerční banka funguje pod jinou správou, a rozhodně si nedokáži představit, že všechny komerční banky se kvůli tady této vládní novele zákona propojí natolik, že by měly např. stejný software.

A nehledě na to, a to nechci nějakým způsobem kritizovat bankovní domy, ale rozhodně je možnost určité korupce a určitých zápisů ex post či antidatovat zápisy, které přicházejí na zápisy těch akcií.

Ovšem máme tady ještě třetí variantu, a tato třetí varianta si myslím, že je úplně, ale úplně "k ničemu". A to zejména kvůli tomu, že jestli někdo zná akciový trh, tak dobře ví, že akcie na jméno spravují přímo tyto akciové společnosti. A ty listiny, které vydávají ty akciové společnosti a které píší do těch listin, kdo je vlastník, kdy je koupil, jakým způsobem je nabyl, tak ty spravují přímo ty akciové společnosti. Tzn., ty nejsou veřejně dostupné nikde na internetu, nejsou veřejně dostupné policii, nejsou veřejně dostupné jakýmkoli orgánům.

Tzn., že třetí varianta, jestliže říkáme, že musíme přepsat akcie, které jsou zapsány na tzv. doručitele, na akcie na jméno, vůbec nic neřeší. Protože např. jsou praxe, že ty akcie nejsou přepisovány, že akcie se ztratí, napíší se nové a v žádném případě nikdo nedohledá, kdo byl vlastníkem těchto akcií.

Proto vzhledem k tomu, že jsme tohle říkali už u prvního čtení, a i z toho důvodu jsme připravili náš pozměňovací návrh, který řeší pouze tuto variantu číslo 1, tzn., zápis do centrálního depozitáře, a neřeší ty dvě varianty, které absolutně jdou proti zvýšení transparentnosti akciových společností, tak z těchto důvodů máme připravený pozměňovací návrh k tomuto vládnímu návrhu zákona sněmovního tisku 715, který v podstatě nutí všechny akciové společnosti k zápisu do centrálního depozitáře. Tzn., že odbourává variantu číslo 2 a odbourává variantu číslo 3, a tím pádem ztransparentňuje akciové společnosti.

Dále bych se v podrobné rozpravě ještě přihlásil k tomuto pozměňovacímu návrhu, a ještě jednou avizuji, že kdyby náhodou neprošla tato vládní novela zákona, tak máme nachystaný a je v bloku prvního čtení naše poslanecká iniciativa, novela zákona o obchodních společnostech, která tuto věc řeší transparentně. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.