Bárta: Dobeš ex machina? Odvolá-li teď šéfa ŘSD, přijde Česko o miliardy kvůli D47

12.10.2012 19:58

Do konce listopadu musí generální ředitel ŘSD David Čermák podat arbitráže na stavební společnost Eurovia kvůli výstavbě Dálnice D47.

Bárta: Dobeš ex machina? Odvolá-li teď šéfa ŘSD, přijde Česko o miliardy kvůli D47
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Nepříjemně se totiž blíží doba, po jejímž uplynutí by nebylo kvůli parametrům smlouvy od koho pohledávky vymáhat.

Arbitrážní řízení se společností Eurovia chtěl rozjet už Čermákův předchůdce René Poruba, nicméně ministr dopravy Pavel Dobeš jej z funkce včas odvolal. Nový ředitel Čermák ale pochopil, že se s Eurovií ČR soudit jednoduše musí, jelikož se jedná o miliardové částky, které by jinak zaplatil daňový poplatník. A to by se paradoxně mohlo svést právě na Čermáka.

Celkem 4 až 5 arbitráží by mělo být podáno v průběhu následujícího týdne. Stát žaluje Eurovii kvůli tělesu náspu, kvalitě mostů, inflaci, jinému objemu materiálu a nekvalitnímu povrchu. Záruční smlouva, kterou na rozdíl od ostatních dodavatelů stavby odmítla Eurovia prodloužit, končí v listopadu a v případě, že by k podání arbitráží nedošlo nějakým zásahem zvenčí či spíše ze shora, neměla by ČR po kom vymáhat sankce za nekvalitně provedené dílo.

Vrabci na střeše si štěbetají, že se na ŘSD chystá personální zemětřesení na nejvyšších postech právě kvůli zmíněné arbitráži. Samotná kauza se však ututlat nedá, neboť ji vyšetřují orgány činné v trestním řízení.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…