Bárta: Jak drahé je mít v Česku děti

02.10.2012 8:18

Na začátku září jsem vyslal tým svých spolupracovníků, aby uskutečnili stejný nákup ve třech obchodech totožného řetězce. Zajímavé na tom bylo to, že ačkoliv se dotyčné obchody nacházely pouze několik desítek kilometrů od sebe, ceny v nich se diametrálně odlišovaly. Ano, hádáte správně, jeden z nich byl v Německé Žitavě, druhý v Polské Lubaňi a třetí v našem Liberci a nákup v tom našem byl s přehledem tím nejdražším.

Bárta: Jak drahé je mít v Česku děti
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Po několika týdnech jsem se rozhodl tento experiment zopakovat, avšak s větším sortimentem zboží a také s nákupem u všech čtyř našich sousedů. Výsledky jsou nejlépe vidět na výše zmíněném kojeneckém mléku, rozdíly v jehož ceně jsou přímo pobuřující.

Tento výrobek lze pořídit o 2,65% levněji na Slovensku, o 29,92% levněji v Rakousku, o 41,15% laciněji v Německu a o 45,55%, tedy téměř o polovinu, levněji v Polsku. Samozřejmě, v době internetu ho lze i u nás najít o dobrou padesátikorunu levněji, avšak to samé platí i u našich sousedů. V čem tedy spočívá příčina tak tragického rozestupu cen, jaké je srovnání cen ostatních potravin u nás a našich čtyř sousedů a co bychom s tím vším měli dělat, právě tomu se budu dnes i zítra věnovat v řadě dalších článků!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.