Bárta: Jak zabránit růstu cen potravin? Omezme moc dodavatelských oligopolů

19.11.2012 17:00

Dnes se na půdě Poslanecké sněmovny konal pod záštitou Věcí veřejných seminář na téma regulace maloobchodního trhu, resp. úpravy zákona o významné tržní síle, který má přímý dopad na ceny potravin v České republice. Mezi panelisty se objevili zástupci odborníků z ekonomické, právní a analytické oblasti.

Bárta: Jak zabránit růstu cen potravin? Omezme moc dodavatelských oligopolů
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Nosná zpráva semináře však vyzněla jednoznačně. Praktiky velkých dodavatelů potravin, zneužívajících své postavení na českém trhu, jsou naprosto nepřijatelné. Věci veřejné se prostřednictvím poslance Víta Bárty rozhodly bojovat s velkými dodavateli potravin na českém trhu.

„Zastavme růst cen potravin tím, že přestaneme chránit dominantní výrobce potravin jako je Plzeňský Prazdroj či Babišovy pekárny Penam před tlakem hypermarketů. Konkrétně navrhujeme zrušení ochranářských opatření v zákonu o Významné tržní síle znemožňující hypermarketům vytvářet tlak na nižší cenu potravin. Naopak v tomto zákoně chceme definovat doposud chybějící ochranu malých českých výrobců, které je třeba chránit před vlivem oligopolů i supermarketů,“ uvedl ve vystoupení Bárta.

Stávající situace českého potravinářského trhu je naprosto neuspokojivá. Obchodní vztahy jednotlivých subjektů podléhají sice Zákonu o významné tržní síle, ten však ve skutečnosti regulaci cen potravin v ČR nijak neřeší. Současné znění zákona je zneužíváno velkými dodavateli, kteří tlačí rostoucí ceny neopodstatněně nahoru a v konečném důsledku nepřijatelně mění  zákaznické ceny. V reálném životě se tato situace odráží velmi negativně na českém trhu a jeho ekonomické situaci. Čeští spotřebitelé tuto neuspokojivou situaci řeší nákupy potravin v zahraničí, kde právě díky lepšímu obchodnímu prostředí, jsou ceny výrazně nižší.

Klasickým příkladem je jednostranné zvýšení ceny piva o 3% oznámené v říjnu letošního roku nejprve Plzeňským Prazdrojem a následně i pivovarem Staropramem. "Tyto dva pivovary, které ovládají více jak polovinu trhu, se s nikým bavit nemusí, prostě to oznámí, což je špatně,“ Plzeňské pivo kvůli lepším obchodním podmínkám v Německu vyjde o 27% levněji.

Statisticky podloženo

Na semináři vystoupil jednatel společnosti Incoma Tomáš Drtina zabývající se výzkumem cen potravin. Podle statistiky nemá žádný řetězec na trhu více jak 10%, a nemůže si tak dovolit diktovat ceny, a to ani v okrese nebo kraji, natož pak v celé ČR, jak by se mohlo někomu zdát. Drtina zároveň prezentoval studii, podle které patří Česká republika mezi nejvíc pesimistické země v oblasti nakupování. Za poslední tři roky musela své nákupní chování kvůli nedostatku financí uzpůsobit už polovina rodin v ČR!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…