Bárta: Peake ještě není na obraně a manžel už schůzuje s pravou rukou Hávy

05.12.2012 20:00

Karolina Peake coby protikorupční vicepremiérka zaujímá k lobbyistům zjevně dvojí metr.

Bárta: Peake ještě není na obraně a manžel už schůzuje s pravou rukou Hávy
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Dvojice Jiří Frkal a Zdeněk Franek, která svým diletantismem zlikvidovala své zlaté vejce exministra dopravy Pavla Dobeše, sice kvůli Peake přišla o svá korýtka (nepochybně si Frkal přes nového ministra Martina Kubu určitě ještě nějaký prostor pro druhořadé kšeftíky najde), ale největší sponzor LIDEM Dalibor Tesař si na dopravě na své rozhodně přišel. A když už Peake předává "klíče od kasičky" Martinu Kubovi, bylo by překvapivé, kdyby si místo nich neobstarala nové.

A ejhle - ještě ani nestačila do křesla ministra obrany usednout a její manžel Charles se už stal pravidelným návštěvníkem v Nekázance, kam podle důvěryhodných informací dochází za pravou rukou Richarda Hávy a klíčovým mužem Omnipolu Jozefem Pigou. A aby toho nebylo málo, jedná Peake o nástupu na ministerstvo obrany s jedním z klíčových vyslanců Omnipolu ve státní správě Václavem Irovským. S mužem, který by měl připravit pro Omnipol privatizaci Leteckých opraven Malešice (LOM), kterou Vondra odmítal, nebo alespoň atraktivních pozemků, které LOM v Malešicích vlastní. A Hávův muž Irovský by měl dokonce podle některých informací nastoupit na MO jako generální sekretář nebo náměstek. Ještě by bylo dobré, podřadit pod něj LOM a VOP (Vojenská opravárenská technika), aby byla celá transakce ve prospěch Omnipolu jednodušší.

Jestli nad Českou republikou bdí nějaká vyšší moc, tak alespoň doufejme, že Charles Peake se svými novými přáteli nebude zařizovat provize za prodloužení pronájmu Gripenů. To by se taky mohlo stát, že by je Švédi omylem poslali přímo na transparentní účet LIDEM. Ale to asi nehrozí, vždyť jak se nechala slyšet prostořeká (ale o to ambicióznější) místopředsedkyně LIDEM Dáša Navrátilová:

 "kdyby to byly špinavé peníze, tak by se přeci na našich účtech neobjevily."

Takže peníze za Gripeny bude muset příští vláda asi zase dohledávat v daňových rájích. Lze jen doporučit Charlesi Peakovi, ať se přitom případně vyhne Švýcarsku, Gibraltaru a Panenským ostrovům, protože jak lze soudit podle příkladu MÚS, to už bezpečné destinace nejsou. Co říci závěrem? Snad aby se všichni protikorupční strážci naučili do budoucna jedno nové slovíčko - MRAP. (obrněné vozidlo proti minám). Uvidíte, že o nich ještě hodně uslyšíme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.