Bárta: Pravicové zvedání daní? Na to asi Nečas není pyšný

22.05.2012 19:40

Z deníku Víta Bárty.

Bárta: Pravicové zvedání daní? Na to asi Nečas není pyšný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Včera vydal Eurostat zprávu o výši daňových sazeb v jednotlivých zemích EU. ČR z tohoto srovnání vychází poměrně dobře, například sazbu daně z příjmu fyzických osob má skutečně poměrně nízkou.

Problém je však v tom, že výše daně není dána jen daňovou sazbou, ale i daňovým základem, který je u nás tvořen superhrubou mzdou. Vychází z toho to, že máme sice nízkou sazbu, ale vysoký základ daně a celkový odvod není nikterak nízký.

Druhým zkreslením při porovnání je fakt, že Eurostat udává vždy tu nejvyšší sazbu daně. V tabulce to pak vypadá, že jsme daňový ráj se sazbami násobně nižšími než jinde. Zvýšené sazby daně, jako například ve Švédsku, přitom platí v rámci společenské solidarity jen nejvyšší příjmové skupiny a nikoliv celá společnost.

Informaci o nízké daňové sazbě hrdě převzal i Úřad vlády a na svých internetových stránkách hlásá, jak Češi platí nízké daně. Ani zmínka o tom, jak je to s daňovým odvodem ve skutečnosti.

Myslím, že premiér Nečas zkrátka není pyšný na to, jak jeho pravicová vláda zvyšuje daně. Při obhajobě své práce si pak pomáhá argumenty, které jsou evidentně zkreslené a zavádějící.

Uvedu zde jiné číslo: v letech 2011 - 2014 zvýší vláda daně dohromady o 178 miliard korun. Na konci této cesty Česká republika rozhodně nebude patřit ke státům s nejnižší daní z příjmu a to ani v případě, že se její výše schová pod superhrubou mzdu…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.