Bárta (VV): ČR potřebuje sebevědomou ekonomickou politiku

22.07.2012 20:12

Vláda ČR potvrzuje svůj závazek vůči společnosti ŠKODA AUTO a schvaluje dotaci na infrastrukturní projekty spojené s její činnosti ve výši 484 milionů Kč.

Bárta (VV): ČR potřebuje sebevědomou ekonomickou politiku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Spolu s prostředky města Vrchlabí a Královéhradeckého kraje tak tato společnost získá nepřímou podporu ve výši 606 milionů korun. Peníze budou investovány zejména do výstavby odpovídající dopravní infrastruktury a jejích vydání je podmíněno 4 miliardovou investici příslušné automobilky do její výroby. Tento krok vlády je ze strategického hlediska zcela správný.

ŠKODA AUTO je světově úspěšnou společnosti a opravdovým tahounem národního hospodářství. Bylo by hlouposti hraničící se zločinem nepodpořit tuto společnost v dalším rozšíření její výroby na území ČR. Bohužel se v posledních létech stává dlouhodobým a objektivním trendem přesun výrob automobilů na východ, do Asie. Strategickým cílem každé české vlády by mělo být přilákání a udržení co největšího počtu automobilových výrobců na našem území. Prohra v tomto souboji v prostředí současné drsné globální konkurence by pro naši ekonomiku znamenala nepředstavitelnou ránu.

Proto je tato podpora výrobce s pomoci výstavby odpovídající infrastruktury pro jeho činnost logickým a zcela správným krokem. Ovšem kromě současné situace je třeba také řešit také i budoucnost: naše hospodářství nutně potřebuje co nejširší paletu moderního technologického podnikání, jež v budoucnosti zajistí jeho konkurenceschopnost. Ano, zodpovědná strategická politika v tomto sektoru ekonomiky přinese své první znatelné plody zhruba až za pět let své důsledné realizace, ovšem uvědomme si, že kdyby s ní někdo začal v bezoblačných létech 2004, 2005, 2006, tak bychom dnes již zřejmě nemuseli čelit hospodářskému propadu.

Bohužel, nikdo s ní doposud nezačal ani dnes a perspektivy naši ekonomiky v horizontu příštího desetiletí proto ve mne vyvolávají velmi vážné obavy. Potřebujeme dobrou ekonomickou politiku vlády a potřebujeme ji teď, zítra již může být pozdě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …