Bárta (VV): Inovativní podnikání je klíčem k ekonomické prosperitě ČR

21.07.2012 20:54

Český export, to nejsou jenom auta a pivo, na které můžeme být patřičně pyšní, ale třeba i antivirový software. Naše země se může pochlubit hned několika špičkovými společnostmi působícími v této vysoce technologické oblasti a jednou z nich je i společnost Avast.

Bárta (VV): Inovativní podnikání je klíčem k ekonomické prosperitě ČR
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

V posledních dnech se o ní mluví především díky jejímu rozhodnutí vstoupit na americkou burzu NASDAQ. Hodnota firmy se blíží 1 miliardě dolarů, její roční zisk se pohybuje kolem jedné miliardy korun a její software má přes 159 milionů uživatelů. Jedná se tedy o mimořádný úspěch českého businessu v klíčovém oboru pro budoucí vývoj domácí ekonomiky – v sektoru inovací.

Přitom tento business tady vůbec nemusel být a naše ekonomika by z něj vůbec nemusela mít prospěch, kdyby se jeho tvůrci, jako stovky jiných talentovaných Čechů, přestěhovali do zahraničí a rozhodli se pro život například v pověstném americkém ráji technologického podnikání - Silicon Valley.

Inovativní know how národa spočívá v znalostech, schopnostech a intelektuálním potenciálů několika málo tisíc schopných jedinců. A naším předním cílem je tedy zamezit jejích odjezdu do zahraničí, a to především vytvořením odpovídajícího prostředí pro jejich práci. Takzvaný odtok mozků nás totiž již přišel velmi draho.

Bohužel se z toho ani jedna česká vláda nepoučila. V zemi dosud chybí smysluplná koncepce rozvoje (nikoliv stagnace) vědy a výzkumu, úroveň našeho základního a středního školství v mezinárodních srovnáních dlouhodobě upadá, nepodporujeme dostatečně takzvané inkubátory a akcelerátory pro inovativní podnikání, nejsme schopni zajistit příliv zahraničního rizikového kapitálu do země, každoročně bezmocně sledujeme odjezd stovek vysoce kvalifikovaných odborníků do zahraničí a co hůř, evidentně nic z toho současnou vládní garnituru vůbec netrápí.

Všechny prvky, jež tvoří prostředí, v němž společnosti jako Avast vznikají, dnes stagnují nebo otevřeně upadají, protože se ministr Kalousek rozhodl právě na nich škrtat. Těžko lze najít lepší příklad tupých škrtů nežli drastické snížení rozpočtu Akademie věd ČR, či dlouhodobé, do oči bijící, podfinancování rezortu školství.

Toto je strategická chyba, Česká republika nemůže dlouhodobě dosahovat skutečného ekonomického růstu bez toho, aby vynikla v nejdynamičtějším sektoru současného světového hospodářství – v inovativním podnikání, jež je těsně spjato s odpovídajícím legislativním prostředím, silným vědeckým a výzkumným zázemím a dynamickým školským systémem.

O tom, jak jsme na tom dnes, jasně vypovídá fakt, že výše zmíněná veleúspěšná a ryze česká společnost Avast se rozhodla mít své sídlo v Nizozemí. V Nizozemí, jehož vláda na rozdíl od té naši alespoň vytvořila pro inovativní podnikání odpovídající legislativu, tedy něco, co je praktický zadarmo a pouze vyžaduje politickou vůli a pozornost. Třeba takovou politickou vůli a pozornost, jakou vládní špičky raději věnují pokusům o ovlivnění vyšetřování v kauze Vlasty Parkanové. Není divu, že pak na nějakou budoucnost hospodářství země a podobné prkotiny prostě nezbývá čas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…