Bárta (VV): Žádám sněmovnu o své vydání

23.08.2011 11:29

Prohlášení Víta Bárty k žádosti Policie ČR o jeho vydání.

Bárta (VV): Žádám sněmovnu o své vydání
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Dlouho jsem se záměrně nevyjadřoval ke kauze mého případného vydání a jen tiše jsem sledoval reakce všech zúčastněných. Vážím si hlasů, které vyjádřily pochybnosti o podstatě mého obvinění, i když třeba neveřejně.

Jedním z těch, kteří nahlas pojmenovali opravdovou podstatu dění na jaře tohoto roku, byl i předseda TOP 09 Schwarzenberg, který ve svém rozhovoru pro deník Právo řekl: "To byla akce tehdejšího předsedy klubu ODS pana Tluchoře, která mu nevyšla. Byla to jeho akce. My jsme se na tom nepodíleli. Oni byli plní naděje, že dostanou větší počet poslanců. Tluchoř byl velice úzce spojen s paní Kočí a oni mysleli, že tím se dostanou na výsluní. Ve skutečnosti to skončilo neúspěchem. V poslední konsekvenci ho to stálo i post předsedy klubu." (Právo, 30.7.2011)

Nechci zastírat, že mě žádost o mé vydání překvapila, a to nejen v kontextu jarního vnitrostranického puče, ale zejména v momentě, kdy jsem si celou žádost přečetl. Z mého pohledu je žádost Policie, která má sloužit jako podklad pro členy Mandátového a imunitního výboru PSP k rozhodnutí o mém vydání, silně nevyvážená, nekompletní a nebojím se říci tendenční.

Je pro mě zarážející, že se Policie vůbec nezabývala motivy, které pojmenoval i Karel Schwarzenberg a nevyslechla klíčové politické hráče, jakým byl Petr Tluchoř, tehdejší předseda Poslaneckého klubu ODS. Nevyslechla dle žádosti ani Lukáše Vícha, který zaznamenal skandální svědectví Kristýny Kočí o celé záležitosti. Nevyslechla ani Karolinu Peake, která byla účastníkem klíčových jednáních a svědkem vyjádření Kristýny Kočí, že obrátí půjčku v úplatek.

Stejně tak považuji za krajně účelové, že Policie v žádosti nepředložila výpověď Josefa Dobeše, který svědčil v můj prospěch a vypovídal i tom, jak si Jaroslav škárka několikanásobně půjčoval peníze. Stejné to bylo i se svědectvím Michala Babáka, který byl svědkem mé půjčky peněz panu Škárkovi.

Vzhledem k tomu, že vidím v postupu Policie zřetelné mezery, podal jsem minulý týden podnět k jeho prošetření Pražské státní zastupitelství.

Vím, že dnes se ode mě očekává jasné vyjádření, zda jsem či nejsem pro své vydání a zbavení poslanecké imunity. Považuji za nutné říci, že jsem při svém rozhodnutí, které jsem učinil již před delší dobou, zvážil tyto pro mě klíčové věci:

 - program Věcí veřejných, který volá po omezení či zrušení poslanecké imunity

- postup Policie, který je tendenční a chybný, protože žádost o mé vydání neobsahuje klíčové výpovědi Dobeše, Vícha, Babáka, protože Policie nevyslechla Tluchoře ani Peake, protože Policie pracuje jen s jednou verzí

- snahu o mé naprosté očištění v celé kauze, protože se necítím vinen

- riziko možného politického procesu

Výsledek, o kterém jsem nikdy nepochyboval, je ten, že ŽÁDÁM SNĚMOVNU O SVÉ VYDÁNÍ. Věřím, že ústavní garance spravedlivého justičního procesu budou garantovat nestranný průběh vyšetřování.

K tématu Dostane policie Bártu a Škárku? Rozhodne konec srpna

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …