Bárta: Začíná Divoký západ, kde nejsilnějším kovbojem je Kalousek

24.10.2012 16:01

Řeč na 47. schůzi PSP ČR dne 24. 10. 2012. K návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2013.

Bárta: Začíná Divoký západ, kde nejsilnějším kovbojem je Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nyní jsme v situaci, která v České republice není úplně standardní. Dá se říci, že nyní zažíváme nový fígl reálné politiky. Nyní zažíváme velmi nestandardní, netransparentní, pochybný a v každém případě velmi nekoncepční způsob tvorby státního rozpočtu.

A já bych si dovolil, než se vyjádřím ke konkrétním položkám, respektive než se vyjádřím ke státnímu rozpočtu, k jeho obsahu, se nejprve zastavit u procesu, který nás nyní čeká, a pojmenovat konkrétní kroky a taktiku především ministra financí, reálného šéfa této vlády, tak jak nás chce v této Sněmovně obalamutit.

Dámy a pánové, nyní pan ministr financ jasně řekl, že chce stáhnout státní rozpočet. Rozumím tomu kroku a je to zcela logické, že musí stáhnout státní rozpočet v situaci, kdy není jasná příjmová stránka státního rozpočtu. Až sem tato základní teze je velmi logická a nezbývá než konstatovat, že i velmi správná. Z druhé strany ministr financí nicméně není postaven před tuto realitu v posledních hodinách tak, abychom se tuto informaci dozvěděli tady na plénu. Ale tuto situaci ministr financí ví dlouhou, velmi dlouhou dobu dopředu. A je v tom opět stejná záludnost, opět stejný manévr, jaký jsem tady popisoval s vizí sestavení státního rozpočtu, který díky nenaplňování očekávání ve výběru daní při zvýšeném DPH bude znamenat, že nám ministr financí předloží někdy v únoru, v březnu nutný vykřičník s tím, že je zapotřebí provést tupé škrty a seškrtat státní rozpočet v konkrétních položkách, protože se bohužel odhad příjmů nepodařilo správně predikovat. Bezesporu uslyšíme i důvody, proč ministr financí tak nemohl správně predikovat, proč je vlastně tou situací zaskočen. A bezesporu stejně tak my mu budeme připomínat to, že už jsme mu to říkali, že je zcela evidentní, že to pro něj nebude překvapení, a on nám bude tvrdit, jaké to pro něj reálně překvapení je.

Nicméně nyní je zapotřebí zdůraznit tu prokorupční stránku toho, co bude nyní následovat při sestavování státního rozpočtu. Ministr financí už jasně deklaroval - kvůli vzbouřencům v ODS, kvůli nedostatečné síle koalice je zapotřebí v rozpočtu škrtat. A v tuto chvíli nás čeká to, že ministr financí předloží rozpočet, který bude co nejvíce bolet občany a tudíž i zodpovědné politiky v této Sněmovně. A tím pan ministr financí zpětně vytvoří další tlak pro to, aby se konaly v tomto směru kroky se státním rozpočtem, které pro něj budou výhodné.

Zároveň vzhledem k tomu, že koalice se nám poněkud rozpadá, je zapotřebí nakupovat poslance napříč politickým spektrem. A tady dokonce můj předřečník dokonce řekl, jak se to udělá. Já vám to rovnou dokreslím. Nyní se plošně poškrtají všechny položky státního rozpočtu a nejvíce se proškrtají položky, které budou občany České republiky nejvíce bolet. Konec konců ministr financí je tak férový, že už nám to vlastně sdělil, že se bude škrtat právě na obchvatech českých silnic a vůbec na výstavbě dopravní infrastruktury, což bude napříč politickým spektrem bolet každého poslance v této Sněmovně, protože každý starosta půjde za svým poslancem a bude říkat "My ten obchvat ale potřebujeme, my ho chceme. A kvůli tomu, že vy tady děláte ve Sněmovně jakési krůčky, tak ten náš obchvat nebude? Prosím, udělejte tam s tím zlým ministrem financí něco."

Ale ještě pikantnější budou naopak bílí medvědi, z nichž jeden už je zcela jasně na stole. Je to osmisetmilionový medvěd pro české sportovce, tak jak o něm tady hovořil můj předřečník. Ano, samozřejmě, peníze na sport jsou přesně jednou z těch položek, které výborným způsobem můžeme v každé obci, v každém kraji, u každého sportovního svazu, u každého úspěšného sportovce postavit jako tu nejlepší deklaraci toho, jak je zapotřebí přesně těmto konkrétním lidem přidat.

A já se ptám, proč - když se sestavuje transparentně státní rozpočet - v důležitých zákonem jasně definovaných krocích, proč naskakujeme ministrovi financí na ten nejméně transparentní způsob, který tady před volbami v roce 2010 všechny politické strany slibovaly, že změní, že tady nebudou medvědi, že tady bude transparentní forma vytváření státního rozpočtu. Nyní nic nebude platit. Nyní, dnešním dnem začíná oblíbený Divoký západ, kde nejsilnějším kovbojem, kterého máme na hřišti, je Miroslav Kalousek. Ten ví, kde je to zlato. To je ten zlatokop, který ví, kde více šetřit tak, aby to co nejvíce bolelo občany, tak aby mohl manipulovat co nejvíce s konkrétními poslanci v této Poslanecké sněmovně. A zároveň ten přesně ví, kde v kolonkách typu všeobecné pokladní správy správně schovat peníze, které naopak bude správně rozdělovat těm poslancům, které bude potřebovat.

Dámy a pánové, jestli provádíme nyní nějaký rozhodovací proces, tak říkám, že kdyby nad tímto současným stavem se měla udělat analýza korupčních rizik, tak to, co nyní tvoříme, je jednoznačně nejprokorupčnější opatření, které v současné době můžeme učinit. A je vázáno na pojmy, které tato Sněmovna velmi dobře zná. Je vázáno na debatu o sportu, je vázáno na debatu o medvíďatech a medvědech a je vázáno na rozpočet dopravy o tom, jestli se konkrétní dopravní stavby a obchvaty v regionech stavět budou či nebudou. Prosím, prosím, vnímejte to, co nás v tomto směru pod vedením ministra financí čeká.

Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL