Bartošek (KDU-ČSL): Projekt sKaret je od samého počátku neprůhledný a vzbuzuje pochybnosti

03.10.2012 9:59

Otevřený dopis premiérovi k případu náměstka MPSV Šišky

Bartošek (KDU-ČSL): Projekt sKaret je od samého počátku neprůhledný a vzbuzuje pochybnosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Vážený pane předsedo vlády,

obracíme se na Vás opětovně ve věci výplaty sociálních dávek prostřednictvím Karty sociálních systémů.

Dne 30. srpna 2012 jsme Vám společně předali dopis účastníků happeningu před MPSV ČR, kde jsme ministrovi J. Drábkovi vrátili jeho sKartu jako zbytečnou. Jsme přesvědčeni o tom, že zatčení 1. náměstka ministra J. Drábka zdůrazňuje naše argumenty proti Kartě sociálních systémů. Především se však může ukázat, že angažmá České spořitelny a.s. a vedení MPSV ČR bylo od počátku nevhodným krokem.

Ministr J. Drábek a jeho 1. náměstek V. Šiška často používali argument, že MPSV ČR uspoří 200 - 250 mil. korun distribucí dávek prostřednictvím sKaret. Považujeme tento argument za zcela falešný a nepravdivý. Kdyby stát chtěl opravdu ušetřit - byť necitlivě zpoplatnil zasílání poštovních poukázek - nemusí tak činit prostřednictvím komerčního subjektu. Zavedení Karty do sociálních systémů spotřebuje obrovské finanční prostředky, protože Úřady práce musí mít doplněný software a vyčleněné proškolené pracovníky na tuto agendu. Tvrzení, že celý systém nestojí stát ani korunu, je snadno prokazatelná lež.

Vážený pane předsedo vlády,
domníváme se, že projekt sKarta byl vymyšlen především kvůli různým subdodávkám a službám, které bude nutno při jejím zavádění objednat, ale rozhodně nepřinese profit ani jedné z oficiálně zúčastněných stran. Ani státu, ani sociálně potřebným, dokonce snad ani zmíněné České spořitelně. Proto se na Vás opětovně obracíme a žádáme Vás, aby Vláda ČR uložila ministru práce a sociálních věcí J. Drábkovi pozastavit distribuci sKaret. Zatčením 1. náměstka MPSV ČR mohou být zpochybněny všechny projekty, které byly pod jeho gescí. Projekt Karty sociálních systémů je od samého počátku velmi neprůhledný a vzbuzuje velké pochybnosti. Věříme, že tentokrát budete jednat.

V úctě

Bc. Václav Krása, předseda NRZP ČR Ing. Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.