Bebarová-Rujbrová (KSČM): Nejde o jeden post, ale o možnost vyšetřovat

21.07.2012 14:32

Informace o tom, že nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek chce vyhlásit výběrové řízení na funkci pražského vrchního státního zástupce, není nijak překvapivá.

Bebarová-Rujbrová (KSČM): Nejde o jeden post, ale o možnost vyšetřovat
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

Ministr od svého nástupu do funkce zjevně hledal záminku, proč neakceptovat návrh nejvyššího státního zástupce Zemana na jmenování Lenky Bradáčové do této funkce. Už samo jmenování Blažka ministrem navozuje otázky, do jaké míry byla změna na postu vynucena nekompetentními kroky exministra Pospíšila, a do jaké míry měla zabránit přijetí nového zákona o státním zastupitelství a klepnout příliš aktivní justici přes prsty.

I když nepředpokládám, že L. Bradáčová by sama o sobě zvrátila dosavadní praxi, už její pověst nekompromisního státního zástupce by mohla dodat odvahu jejím dalším kolegům k odhalování trestné činnosti, nad kterou zatím museli hmouřit oči. Evidentně i útok na post prezidenta Lessyho má mít hlavně odstrašující účinek vůči dalším policistům.

KSČM odmítá politické vměšování do práce orgánů činných v trestním řízení s cílem některé kauzy zamést na koberec a jiné využit k politickým kampaním. Takový postup podlamuje důvěru lidí v zastupitelskou demokracii i samo její fungování. Proto je nezávislost těchto orgánů na politické moci důležitá.

Zuzka Bebarová-Rujbrová,
poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro legislativu a lidská práva

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.