Bělobrádek (KDU-ČSL): Chceme slušný stát bez korupce a arogance

04.06.2012 8:19

Projev předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Chceme slušný stát bez korupce a arogance
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

MOTTO:

"Chceme slušný stát bez korupce a arogance,
který lidem dává pocit bezpečí a spravedlnosti,
podporuje rodiče s dětmi,
s dostupným a kvalitním vzděláním, nabízející perspektivu a uplatnění,
odpovědně hospodařící s veřejnými prostředky,
solidární s nemocnými, potřebnými i seniory
a rozumně investující do vlastního růstu".

Milé sestry, vážení bratři, dámy a pánové,

Na začátku musím poděkovat všem, kteří nám v průzkumech volebních preferencí dávají svou důvěru. Děkuji všem, díky nimž se KDU-ČSL vrací do hry, díky nimž se nyní stabilně pohybuje nad pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny.

Vážím si toho. A zároveň si plně uvědomuji, že v této chvíli jde o bianco šek. Že možná spíše než o důvěru ke KDU-ČSL jde v této chvíli o nedůvěru ke stávajícím parlamentním stranám. A že je třeba lidem v této chvíli něco nabídnout, něčím je oslovit, pro něco je získat. A především, ukázat jim reálnou alternativu vůči současné dost zoufalé situaci.

Plně si uvědomuji i ten smutný fakt, že lidé po mnoha zklamáních mají pochopitelný problém politikům uvěřit cokoli. S politikou je podle různých průzkumů spokojeno pět, maximálně deset procent lidí.

Co se dá lidem nabídnout v této těžké krizi důvěry?

Samozřejmě jako první mě napadá nabídnout lidem změnu.

Jenže: jak nabízet změnu, když ti, kteří se nejvíce oháněli slovem změna, přinesli pouze změnu k horšímu?

Jako druhá věc mě ihned napadne boj proti korupci.

Jenže: jak lidé mají brát vážně heslo boje s korupcí, když ti, kteří se jím nejvíce oháněli, jsou dnes sami stíháni za korupci?

Třetí věc, která mě napadá, je zodpovědnost.

Jenže: jak přesvědčit občany o odpovědném chování politiků, když ti, kteří si odpovědnost vetkli do štítu, utrácejí miliardy za nesmysly, předražují veřejné zakázky, vlastní neschopností a zkorumpovaností přijdou o stovky miliard z evropských fondů a nakonec šetří na těch nejslabších a nejbezbrannějších?

Ano, nacházíme se v hluboké krizi důvěry ve stranickou demokracii.

Billboardy z posledních voleb dnes působí jako krutý žert, jako výsměch do tváří voličům.

Všichni si snad ještě pamatují, jak Vít Bárta sliboval boj s dinosaury.

Všichni si snad pamatují, jak Petr Nečas tvrdil, že nebude tolerovat korupci ve vládě ani v ODS.

Všichni si snad pamatují, jak Miroslav Kalousek nabízel transparentního předsedu Schwarzenberga.

Všichni si snad také pamatují, jak David Rath v roce 2008 hlásal, že nebude zametat korupci pod koberec, nebude kázat vodu a pít víno.

Co z těchto slibů zbylo? ZKLAMÁNÍ A NEDŮVĚRA!

Nebudu tedy mluvit o změně. Změna nemusí nutně znamenat zlepšení. Budu mluvit o alternativě. Protože alternativa znamená jinou možnost. Možnost výběru. Skutečný výběr a právo voličů rozhodnout se PRO něco. Ne PROTI něčemu.

Křesťanští demokraté chtějí být takovou skutečnou alternativou. Alternativou, která nabízí víc, než pouhou negaci.

Proto tu budu mluvit o vizi. O tom, jak si představuji Českou republiku. A také, jak si ji rozhodně nepředstavuji.

Jak jsem řekl, KDU-ČSL chce lidem poctivě nabídnout alternativu. Ne nějaký přílepek, ne roli jazýčku na vahách, ale ucelenou křesťansko-demokratickou vizi státu a společnosti.

Jsme připravení převzít zodpovědnost a spolupracovat s nezkompromitovanými lidmi, kteří jsou slušní, nekradou a chtějí pracovat. Pokud takové nenajdeme, raději budeme v opozici.

Chceme být skutečnou alternativou. V mnoha věcech chceme pravý opak toho, co se dnes děje v České republice. Chceme být alternativou ekonomickou i politickou:

Ekonomický program KDU-ČSL se řídí heslem ODPOVĚDNÁ SOLIDARITA.

V tomto smyslu chceme být alternativou jak neodpovědnému plýtvání a populismu, tak sobectví a frontálnímu útoku na solidaritu.

Kde je rozdíl mezi causou Promopro a causou Rath? Kde je rozdíl mezi plýtváním oranžového hejtmana, kvůli němuž pak kraj nemá na investice do školství a miliardovým plýtváním ministra Drábka, který pak nemá peníze na zdravotně postižené?

Korupce zabíjí solidaritu! Příspěvek na asistenčního psa, který je pro nevidomé a další handicapované životně důležitým pomocníkem, činí necelých 10,000,- Kč ročně. Těch psů je potřeba zhruba 700. To je celkem kolik? Sedm milionů!. Jeden si je odnese v krabici od vína, stovkám těch nejzranitelnějších chybějící peníze významně zkomplikují život.

Peníze v této republice jsou! Lidé bez odpovídajících přiznaných příjmů mají tryskáče, miliony zakopané pod podlahou, či v akciích na doručitele.

Tyto peníze si stát musí vzít zpět. Tvrdě a nekompromisně! Každá neprokázaná nabytá koruna musí být zdaněna devadesáti pěti procenty! Anonymní akcie musejí být bezpodmínečně zrušeny, ne pouze omezeny!

Stát si musí nekompromisně vzít zpět i peníze neoprávněně vyplácené na sociálních dávkách. Šizení státu na daních a podvádění s dávkami je stejný zločin.

Vizí KDU-ČSL je omezit plýtvání a rozkrádání státu, zavést pořádek do veřejné správy - zejména transparentní veřejné soutěže - redukovat zbytečné výdaje.

Vizí KDU-ČSL není škrtat penze a brát peníze rodinám. Důchodci a rodiče s malými dětmi přeci do Monaka před daněmi neutečou, důchodci a rodiče s malými dětmi přece za státní dluh nemohou.

Vizí KDU-ČSL je sociálně tržní ekonomika, která v Německu zvládá krizi bez snižování penzí, bez drastického zvyšování daní a přitom udržuje zvládnutelný schodek a dokáže investovat do budoucího růstu. V tom je naše vize skutečně konzervativní. Nebo vůbec nějaká, protože se obávám, že kromě škrtů Nečasova vláda žádnou vizi nemá.

Ostatně, jak je možné, že česká ekonomika, která dýchá s tou německou, o procento klesá, zatímco hospodářství u našich sousedů o půl procenta roste? Jednoduše: nominální růst je u nás i v Německu stejný. Jenže česká inflace je o jeden a půl procenta vyšší. Proč? Kvůli vládnímu zdražování a zvyšování daní.

Zdravé veřejné finance jsou zásadní. Jenže ne za cenu zastavení hospodářského růstu a pádu do recese. JDE TO JINAK!

Opravdu je v pořádku, když se vláda ohání jen jedním parametrem a jaksi ji nezajímají ty další, jako růst, díky němuž lidé mají práci, či inflace, která zdražuje nákupy a znehodnocuje úspory? Přitom toto naopak právem zajímá občany.

Vláda nám ordinuje smrtící lektvar škrtů s pokračujícím rozkrádáním státu. Německo, Polsko, Rakousko se již vzpamatovávají z krize. Slovensko nám za poslední tři roky uteklo o 11 % růstu. Česká vláda se sice pyšní vysokým ratingem, ale má nejhorší hospodářské výsledky v regionu.

Dalším fatálním problémem je čerpání evropských peněz. Jistě, David Rath nám předvedl, že se k nim umíme dostat hodně rychle, i když sem tam se nám mezi pětitisícovky vloudí nějaká ta dvoutisícovka. Ale už před jeho aférou nám Evropská komise zastavila čerpání kvůli podezření z korupce. Reálně tak nevyužijeme nějakých 100 mld. korun. Tedy daleko více než, kolik chce vláda sebrat důchodcům a vytáhnout lidem z peněženek zvýšením DPH.

To má být vláda rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí?

Bledá tvář premiéra na záběrech z Bruselu naznačovala, že se zastavením plateb vůbec nepočítal.

Nemuselo k tomu vůbec dojít. Kdyby premiér do poslední chvíle nevěřil ministru Dobešovi, že vše zvládne. Kdyby tzv. proevropský ministr zahraničí nezaspal varování z Bruselu. Kdyby nejlepší ministr financí uměl dělat i NĚCO JINÉHO NEŽ ŠKRTAT...

Od začátku roku přece všichni vědí, že se blíží průšvih. Evropská komise  NÁS NEJDŘÍVE UPOZORNILA, PAK PLATBY POZASTAVILA A NAKONEC ZARAZILA.

PROČ JE TEDY VLÁDA PŘEKVAPENÁ?! To ministr financí dřív nevěděl, že nám hrozí schodek 6% HDP?

To není náhodné selhání, to není chyba! To je parodie na stát, to je systém, který cíleně vysává peníze z našich kapes! Přijde teď další škrtání, další zvyšování daní?

Je už třeba říci NE! KDU-ČSL  NE říká, nikoli parlamentní demokracii, ale mafiánskému a kmotrovskému rozkrádání státu.

Musíme evropské fondy restrukturalizovat a dočerpat. Ne ovšem za každou cenu. Pokud dnes dokážeme rychle dostat peníze z evropských fondů, je to často na projekty, ve kterých teče hodně betonu - a zjevně i úplatků. Popřípadě, v nichž létají golfové míčky - a igelitky s penězi.

Nepotřebujeme peníze z EU UTRATIT, ale INVESTOVAT, VYUŽÍT!

Přestaňme utrácet za hlouposti. Nepotřebujeme nová golfová hřiště, aquaparky v každé vesnici s významným politikem a dálniční nadjezdy na každých sto metrech. Potřebujeme vzdělané a pracovité lidi.

Učitelům klesají reálné příjmy. O čem se ale mlčí, je fakt, že od roku 2007 se snížily nemzdové výdaje na školství o třetinu! Chceme skutečně pomoci ekonomice kvalitním vzděláním? Nebo chceme rozvrat školského systému?

My, křesťanští demokraté jsme pro rozpočtovou odpovědnost. Jsme pro řádné placení daní. Jsme proti zneužívání dávek. Ale jsme také pro solidaritu a růst. Jsme proti neodůvodněnému šetření na dětech, na zdravotně postižených na seniorech, proti šetření na investicích do vzdělání a budoucnosti.

Heslem KDU-ČSL ale je SLUŠNÝ STÁT pro slušné lidi. Dnes je tomu naopak, kmotři beztrestně kradou veřejné peníze daňových poplatníků a slušným lidem se škrtají důchody a platy. Takový stav je dále neudržitelný. Proto říkám, slušný stát jenom pro slušné lidi. Pro ty ostatní konfiskační zdanění veškerého majetku, který nedokáží prokázat ze svých legálních výdělků.

Jsem přesvědčen, že k tomu nastal čas. Že lidé jsou zklamáni a frustrováni tím, co dvacet let předvádějí hlavní politické síly. Jsou zklamáni a frustrováni bezzásadovostí, arogancí, zkorumpovaností, politických elit. A krade se stále víc a stále více beztrestně. To chce KDU-ČSL zastavit a změnit. Také jsme to již předvedli. Trestní oznámení v kauze miliard z MUS, Jan Bartošek a jeho otevření kauzy nehospodárnosti v nákupu software na MPSV a neposlední řadě Leo Steiner a jeho kauza s tunelováním evropských fondů. Jistě není náhodou, že zde sedí lidé, kteří nelepili boj s korupcí na plakáty, ale postavili se jí i přesto, že za to byli šikanování a je jim vyhrožováno! Jsou zde a KDU-ČSL s nimi chce spolupracovat na očistě veřejného života!

Jsem zároveň přesvědčen, že lidé nemusejí hledat další strany vzniklé na zelené louce.

Jsme politickou alternativou i ve vztahu České republiky k EU. Unie pro KDU-ČSL není ani štědrým zdrojem dotací, které lze rozkrást, ani bruselskou hydrou, se kterou je třeba za každou cenu bojovat. EU je pro nás společenstvím, do kterého patříme, přirozeným prostorem pro obhajobu našich národních zájmů.

Nebojíme se říci, že jsme proevropští, i když se to dnes nenosí a popularita EU je u českých občanů na bodu mrazu.

Nebojíme se ale také na evropské úrovni postavit nesmyslným nápadům typu smlouvy ACTA. A byla to naše europoslankyně a kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová, která se ozvala jako první, nikoli euroskeptici z ODS, jejichž vláda tuto dohodu původně posvětila.

Dobře víme, že EU je silné společenství nabízející České republice prosperitu, mír a bezpečí. Ale také víme, že v Unii musíme stejně jako všichni ostatní tvrdě bojovat za české národní zájmy. Ty si ovšem nepleteme s nacionalismem. Protievropská rétorika, zjevná radost nad potížemi Unie jsou projevy zaostalosti a politické neprozíravosti.

Nepřejeme si dezintegraci EU, nepřejeme si pád eura. Ale také si nepřejeme diktát, ať už mu říkáme bruselský, německý, či francouzský a nepřejeme si platit dluhy jiných zemí.

KDU-ČSL je po více než devadesát let těsně spjata s naší vlastí. Vždyť Mons. Jan Šrámek není jen zakladatelem ČSL, ale i tělovýchovné organizace Orel. Její dva hrdinné členy si dnes připomínáme jako parašutisty, kteří padli v boji po atentátu na Heydricha. Stovky členů bylo pozavíráno, mučeno a vražděno jak nacisty, tak komunisty, čtyři popravení nebo umučení poslanci ČSL po roce 1948 jsou toho svědky.

Chci zdůraznit, že jsme alternativou pro všechny, kteří věří v morální hodnoty naší civilizace, otevíráme se nestraníkům, ať už jsou, či nejsou křesťané. A nabízíme více, nabízíme mladší a moderně myslící generaci!

Lidé si dnes nepochybně přejí zásadní politickou změnu. Lidé již nedůvěřují staré politické třídě, která tu vládne dvacet let. Generaci Klausů a Zemanů.

 Ale ani jejich nástupcům, sice o generaci mladším, zato de facto bez zkušeností s čímkoli jiným, než s politikou. I lidé jako Nečas, Benda, Kalousek se za dvacet let stali profesionálními politiky žijícími ve svém vlastním mikrosvětě. Uzavřenou elitou, která má sice velice silně vyvinuté mocensko politické instinkty směrem dovnitř své struktury, ale o to méně rozumí světu "tam venku" o to méně rozumí normálním lidem, o to méně naslouchá jejich přáním.

Myslím, že nastal čas na novou generaci. Myslím, že se má vyměnit politická garnitura, nikoli stranický systém. V KDU-ČSL tato zásadní změna již proběhla. I proto, ale nejen proto, si myslím, že jsme pro občany onou tolik potřebnou politickou alternativou. Alternativou, která tu není proto, aby systém zbořila, ale aby mu vrátila legitimitu, nabídla vizi a dala nový smysl. Jsme změna. Ne změna destruktivní, ale změna konstruktivní. Jsme alternativa. Ne alternativa marketingová, ale alternativa přirozená.

Jak jsem řekl, naším heslem je SLUŠNÝ STÁT pro slušné lidi. Lidé dnes zřejmě nemají pocit, že stát je slušný. Když už, tak k těm, co mají drzé čelo a nenechavé ruce.

JE zde ALTERNATIVA, KTEROU NABÍZÍ KDU-ČSL. Je to alternativa pro ty, kteří ztratili víru v současné parlamentní strany, ale neztratili víru sami v sebe. Kteří ztratili naději v dnešní politiky, ale neztratili naději v budoucnost. TO JE VIZE, se kterou se křesťanští demokraté chtějí ucházet o přízeň voličů.

Jsme do voleb vybaveni kvalitními kandidátkami. V některých krajích jsme se rozhodli jít v koalicích s menšími subjekty, které spolu s námi chtějí zrušit systém rozkrádání státu na všech úrovních. Naše kandidátky i KDU-ČSL je otevřena nestraníkům, lidem věřícím i nevěřícím, ale hlavně poctivým. Lidem dobré vůle.

Jsme připraveni a nebojíme se předčasných voleb, protože se k nám sami hlásí lidé, kteří chtějí s námi spolupracovat na obnově politiky jako služby občanům. Jsme připraveni rozbít systém privatizace zisků a socializace ztrát, jak ho předvádí modročervená vláda a někteří oranžoví hejtmané.

Jsme zde! V krajských a senátních volbách, stejně jako později ve volbách sněmovních budou mít voliči v KDU-ČSL jasnou alternativu k současnému stavu politiky.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pro mě je důležitější, o jaké produkty se jedná

14:07 Havlíček (ANO): Pro mě je důležitější, o jaké produkty se jedná

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 – interpelace premiéra Fialy k nákupu páso…