Bém: Zavazujeme se platit?

09.05.2012 15:44

Projev na 38. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 5. 2012.

Bém: Zavazujeme se platit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já jsem původně k tomuto bodu vůbec nechtěl vystupovat (Smích v sále.), ale musím se přiznat, že nakonec jsem svůj úmysl změnil. Inspiroval mě k tomu pan poslanec Viktor Paggio. Řeknu vám proč.

Proč jsem nechtěl vystupovat? Protože si uvědomuji složitou pozici vlády. Je to tanec na vejcích. Nejsme členy eurozóny. Zavázali jsme se být. Nevíme, kdy budeme. Pan poslanec Paggio to odhaduje na dobu 6 až 8 let. Bůhví, jestli to bude 6 až 8 let, může to být méně, může to být více. V každém případě ale v tuto chvíli členské státy eurozóny řeší ekonomický problém, hledají nějaký efektivní nástroj, a my jim v tom přece musíme nějakým rozumným způsobem pomoci, nebo alespoň neházet klacky pod nohy.

Na druhou stranu jsem si také říkal - ústavní dokumenty by se neměly měnit salámovou metodou. Vždyť proboha Lisabonská smlouva je takovým ústavním dokumentem. Byl schválen, resp. vešel v platnost v členských státech eurozóny nebo resp. vešel v platnost 1. prosince 2009. To jsou nějaké tři roky, ani ne. Čili je to správně, že v tuto chvíli takovou salámovou metodou vlastně nějakým způsobem infiltrujeme nebo vstupujeme do Lisabonské smlouvy? Ano nebo ne?

To, proč nakonec vystupuji, je reflexí, nebo jakýmsi zrcadlem na to, co řekl kolega Paggio. Řekl - fiskální kompakt nepodporuji, stabilizační evropský mechanismus ano. Až budeme za 6 až 8 let /teď vás cituji, pane poslanče, omlouvám se/ vstupovat do eurozóny, bude vypadat evropský stabilizační mechanismus jinak. Abychom našim přátelům neházeli klacky pod nohy, tak bychom tento dokument nesměli schválit.

A já jsem poněkud zmaten, dámy a pánové. Já se chci zeptat s ohledem na tu brutální citaci, kterou jsem si půjčil od paní poslankyně Klasnové, členové ESM se tímto neodvolatelně a bezpodmínečně zavazují zaplatit jakýkoliv požadavek, jakýkoliv kapitálový požadavek, který vůči nim bude učiněn, a to, prosím pěkně, do sedmi dnů od obdržení požadavku, přičemž není definovaná horní hranice nebo horní mez takového závazku, není stanovena. Já se chci zeptat, až tedy za 6 - 8 let vstoupíme - a teď se chci zeptat možná vaším prostřednictvím, paní předsedající, pana ministra Kalouska nebo pana premiéra - až za těch 6 - 8 let podle pana poslance Paggia vstoupíme do eurozóny, bude to znamenat, že okamžikem vstupu do eurozóny toto ustanovení, tato věta "členové ESM se tímto neodvolatelně a bezpodmínečně zavazují zaplatit jakýkoliv kapitálový požadavek, který vůči nim bude učiněn, a to, prosím pěkně, do sedmi dnů od obdržení požadavku, znamená to, že se zavazujeme až vstoupíme do eurozóny, že v okamžiku, kdy eurozóna v rámci stabilizačního mechanismu ESM neodvolatelně a bezpodmínečně zaváže Českou republiku platbou 20 mld. Kč na záchranu potápějící se ekonomiky jednoho z členských států, do sedmi dnů zaplatíme, za měsíc požadavek na zaplacení jiné částky, tentokrát to třeba bude 50 mld. Kč, na pomoc nějaké jiné v problémech se zmítající evropské členské země eurozóny, znamená to, že v okamžiku, kdy vstoupíme do eurozóny, tak tento závazek je pro nás platný? Pokud ani, pak se obávám, že částečně moji předřečníci mají vlastně pravdu. My se zavazujeme k nějakému budoucímu chování a to, že se k němu s velkou pravděpodobností dříve či později dostaneme, to vyplývá prostě ze skutečnosti, že Česká republika se zavázala k tomuto kroku.

Já bych se rád zeptal, abych jako poslanec mohl hlasovat o voze a nikoliv o koze, jak řekl pan premiér, já bych chtěl mít jasno, jestli v okamžiku schválení ESM vzniká právní nárok pro Českou republiku, která okamžikem vstupu do eurozóny může nebo nemůže být žádána v rámci evropského stabilizačního mechanismu o platbu, případně sankcionována v případě, že by tu platbu nenaplnila.

Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…