Benešová (ČSSD): Státní zastupitelství nemůže být v područí moci výkonné

28.02.2012 13:13

Současné dění v soustavě státního zastupitelství není jen soupeřením dvou názorově odlišných skupin.

Benešová (ČSSD): Státní zastupitelství nemůže být v područí moci výkonné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Jde tu o letitý, stále dokola se opakující boj o skutečnou nestrannost a nezávislost práce žalobců. Buď bude státní zastupitelství fungovat jen jako nástroj politiků, který slouží k udržení, nebo dobytí své moci, nebo se mu umožní opravdu nestranná práce, v rámci které se bude měřit všem občanům ČR stejným metrem.

Současný vývoj ve státním zastupitelství odhaluje i slabosti celého vybudovaného systému, který startoval v roce 1993 pod taktovkou ODS. Tehdy zanikla prokuratura, jejíž činnost byla vyhodnocena jako nevyhovující, negarantující nestrannost práce žalobce a vznikla soustava státního zastupitelství, s cílem znemožnit zasahování do živých kauz z centra a vtisknout důvěryhodnost práci žalobce.  Ze současných zkušeností existence státního zastupitelství je zřetelně vidět, že kýžený efekt se nedostavil, „vývěsní štít byl sice přemalován,“ ale pověst státního zastupitelství je dokonce horší, než tomu bylo za  prokuratury! Nutno si proto klást otázku, proč byl tento orgán vůbec vybudován, když  vlastně negarantuje cíle, jež byly v jeho původním zadání, a kdo je odpovědný za  pokřivení těchto původních požadavků a zadání! Je potřeba především na tyto otázky hledat odpověď a volat konkrétní politiky k odpovědnosti.

Dále je třeba se do budoucna zabývat otázkou postavení veřejné žaloby v rámci jeho ústavního ukotvení. Jsem přesvědčena, že pokud zůstane státní zastupitelství v područí moci výkonné, nikdy nedojde k nápravě a nebude mu dopřáno, aby skutečně nestranně a nezávisle pracovalo.  Jedná se totiž o orgán justičního typu, jehož cílem je dosažení spravedlnosti, a proto je třeba jej řadit do soustavy justice, tak jako je zařazována žaloba ve většině vyspělých demokratických zemích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.