Bezecný (TOP 09): O selhání KSČM i ČSSD

06.03.2013 13:15

Estébácká minulost radního Kučery není chybou jednoho člena, ale celé strany, která se neodstřihla od totalitní minulosti.

Bezecný (TOP 09): O selhání KSČM i ČSSD
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Zdeněk Bezecný

Od doby, kdy sociální demokraté přizvali ke koaliční spolupráci komunisty a studenti přistoupili ke svým protestům, zazněla již několikráte důležitá otázka. Poté, co vyšla najevo minulost radního Václava Kučery, ve svazcích StB vedeného jako rezident, si ji kladu znovu:

„Pane hejtmane, jsou podle vás komunisté opravdu tou demokratickou stranou, se kterou není morálním hazardem vládnout, nebo se naopak znovu a znovu ukazuje, že je to strana, která se ani ideově, ani personálně nedokázala odstřihnout od své totalitní komunistické minulosti?“

Lze totalitní minulost krajských radních – bývalého politruka Pohraniční stráže Václava Sloupa v Karlovarském, agenta StB Jaroslava Kučery ve Zlínském a jeho jmenovce Václava Kučery v kraji Jihočeském – bagatelizovat tím, že je označena za chybu některých členů, nikoli za vinu strany, s níž ČSSD spolupracuje? A lze za ojedinělý exces také považovat slova poslance KSČM a jejího bývalého předsedy Miroslava Grebeníčka, který při jednání o zákonu zařazujícího 16. leden jako Den památky Jana Palacha dezinterpretoval význam jeho oběti?

A co urážlivé výroky na adresu bojovníků proti komunismu, které opakovaně zaznívají z úst poslankyně KSČM Marty Semelové? Nejsou to snad dostatečné důkazy svědčící o tom, že se od totalitní minulosti neodstřihli ani komunisté a ani samotná strana?

Pokud by si Jiří Zimola přeci jen nakonec připustil, že nominace komunistů do koaliční krajské vlády byla chybou, mám pro něj zásadní vzkaz: Možnost sestavení nekomunistické vlády na kraji je stále otevřená.

Zdeněk Bezecný
poslanec a historik

Vyšlo v Českokrumlovském deníku

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…