Birke (ČSSD): Co všechno budou obce ještě muset vydržet?

27.09.2012 15:42

Města a obce České republiky vykonávají mnoho činností v tzv. přenesené působnosti, tedy jako prodloužená ruka státu. Stát dnes nehradí veškeré náklady spojené s touto činností, podle odhadů doplácejí obce až 30% ze svých vlastních zdrojů.

Birke (ČSSD): Co všechno budou obce ještě muset vydržet?
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Obce tak často nemohou z nedostatku finančních prostředků realizovat projekty, které by pro své občany realizovat chtěly. Stát již několik let poměrně úspěšně přenáší na obce své povinnosti a obce to více méně trpí. V těchto dnech jsme očitými svědky toho, co všechno lze na bedra obcí přenést, třeba i horký brambor v podobě vymáhání dluhů na tyranech zvířat.

Obecní úřady obcí s rozšířenou působností mají mít do budoucna důležitou kompetenci podle zákona proti týrání zvířat. Podobně jako například v případě týrání dětí či seniorů počítá zákon s tzv. předběžnou náhradní péčí. Zvíře bude týrajícímu na čas odejmuto a postarají se o něj k tomu určení pečovatelé. Náklady přirozeně hradí tyran, avšak než zaplatí, jdou tyto náklady podle zákona na vrub obcím. A proč zrovna obcím proč a nikoliv státu?

Podle návrhu Senátu měl všechny náklady náhradní péče zvířat nést logicky stát, protože obce tuto činnost vykonávají pro stát a nikoliv pro sebe. Přesto však tento návrh nebyl Poslaneckou sněmovnou přijat a náklady na předběžnou náhradní péči tak ponesou obce. Bohužel budoucnost zřejmě ukáže, že se nemusí jednat o malé částky, ba naopak. Obce budou následně vymáhat náklady na tyranovi. Ano, ale uvažme, vymohou tyto náklady? Bude člověk, který týrá svěřená zvířata hradit dobrovolně své dluhy?

A jaký měli zástupci státu důvod, že takto rozhodli? Nesmyslný, jak jinak.   „Pozměňovací návrh však hrazení nákladů nadměrně komplikuje, neboť v případě hrazení nákladů za předběžnou náhradní péči mezi obecní úřad obce s rozšířenou působností a pachatele správního deliktu vkládá další mezistupeň, kdy obci náklady místo pachatele správního deliktu uhradí stát a státu pak pachatel správního deliktu.“ Ministr zemědělství zřejmě nezná rozdíl mezi přenesenou a samostatnou působností obcí, jinak by nemohl tak argumentovat, jak v Poslanecké sněmovně argumentoval. Obecní úřad přeci není obec, pane ministře! Pachatel dluží peníze přeci vždy státu a nikoliv obci! Co ještě budou muset obce vydržet, než jim dojde trpělivost? 

Jan Birke, předseda Klubu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice