Blažek (VV): Potvrzeno. Nenápadně se chystá další privatizace nemocnic

02.02.2013 6:31

Věci veřejné vidí za mediální rétorikou některých krajských politiků o nutnosti ozdravit nemocnice potvrzení svých odhadů, že se otevírá cesta k prodeji zejména těch, kterým by hrozil bankrot.

Blažek (VV): Potvrzeno. Nenápadně se chystá další privatizace nemocnic
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Jan Blažek

„Podle vyjádření královéhradecké krajské zastupitelky Fialové (nestraník za KSČM), je jednou z možností, jak nemocnice ozdravit, jejich privatizace, což přesně odpovídá scénáři, na který jsem upozorňoval a jenž se nyní potvrzuje. Tento trend se může dotknout všech regionů bez rozdílu,“ uvádí předseda krajské rady Věcí veřejných v Jihomoravském kraji Jan Blažek.

Podle jeho slov je zvláštní, že se privatizací zaštiťuje právě členka dozorčí rady holdingu nemocnic a  zastupitelka za KSČM. „Meritum problému ale hledejme v systému financování zdravotními pojišťovnami, který je v přímé dikci Ministerstva zdravotnictví. Jeví se jako silně pro korupční a možnost, že se chystají výhodné prodeje vybraných nemocnic domluveným zájmovým skupinám, nemusí být science - fiction,“ říká Jan Blažek.

Jihomoravské Věci veřejné nedávno vyjádřily své obavy, že nemocnice se už letos můžou dostat do vážných rozpočtových problémů. A to v důsledku nižších plateb od  pojišťoven, které kvůli úhradové vyhlášce klesnou o dvě procenta. A také kvůli zvýšené sazbě DPH, která zdraží nákup naprosté většiny zdravotnického materiálu. Jan Blažek vyslovil v této souvislosti domněnku, že pokud by mělo v důsledku výše jmenovaných faktorů dojít k omezení lékařské péče, mohlo  by to otevřít cestu k privatizaci deficitních nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Blažek - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…