Bodenlos (ČSSD): Privatizaci nemocnic ze státu na Prahu odmítáme

22.03.2012 15:56

Vyjádření Ing. Jiřího Bodenlose, předsedy krajské organizace ČSSD Praha.

Bodenlos (ČSSD): Privatizaci nemocnic ze státu na Prahu odmítáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

S hlubokým znepokojením jsme zaznamenali prohlášení primátora Prahy Bohuslava Svobody a ministra zdravotnictví Leoše Hegera o plánovaném vzniku tzv. metropolitní zdravotní sítě. Projekt fakticky znamená převod čtyř nemocnic na území hlavního města z rukou státu do vlastnictví Prahy. Jedná se o podolskou porodnici, Nemocnici Na Homolce, Thomayerovu nemocnici a Nemocnici Na Bulovce, tedy zdravotnická zařízení, která poskytují zdravotní péči nejen obyvatelům Prahy.

Pražská organizace ČSSD upozorňuje veřejnost na značné nebezpečí tohoto projektu, a to z následujících důvodů.

1. Závislost dotčených zdravotnických zařízení na rozpočtu Prahy znamená značné riziko snížení finančních prostředků na jejich provoz spojené se snížením kvality péče poskytované pacientům. Praha je již dnes v napjaté rozpočtové situaci, kterou by navíc mohla zhoršit novela zákona o rozpočtovém určení daní prosazovaná TOP 09, díky níž Praha přijde o další příjmy. Již dnes se ozývají hlasy lékařů, že nemocnice dostanou od města méně peněz, než mohou dostat od státu. Fakticky tedy hrozí omezení zdravotní péče občanům, což se dotkne zejména sociálně slabších skupin lidí, zejména seniorů.

2. Specializovaná pracoviště poskytují péči nejen občanům Prahy, ale i obyvatelům dalších krajů. Je tedy nelogické, aby provoz těchto nemocnic byl hrazen z pražského rozpočtu. Argumenty primátora a ministra zdravotnictví, že tato čtyři zdravotnická zařízení se zaměří na obyvatele Prahy, zatímco celostátní péče se přesune na zbylé fakultní, resp. univerzitní nemocnice, opět potvrzují náš názor, že se chystá omezení zdravotní péče v dotčené čtveřici zdravotnických zařízení.

3. Celý projekt může směřovat k privatizaci nemocnic. Primátor Svoboda už přiznal, že uvažuje o vpuštění soukromých investorů do těchto zdravotnických zařízení, byť údajně nejdříve za tři roky. Skutečným hlavním cílem projektu tak může být převedení lukrativního majetku soukromým subjektům, nikoli zvýšení zdravotnické péče.

Převod podolské porodnice, Nemocnice Na Homolce, Thomayerovy nemocnice a Nemocnice Na Bulovce nemá oporu ani v programovém prohlášení nové pražské koalice, ani v programovém prohlášení současné vlády. Skrývá v sobě silné nebezpečí omezení zdravotnické péče v Praze. Především je to ale možný první stupeň k částečnému nebo úplnému odprodeji zmíněných nemocnic soukromým firmám, takže zde hrozí možné tunelování lukrativního veřejného majetku. Z těchto důvodů pražská organizace ČSSD naprosto odmítá převod nemocnic z vlastnictví státu do rukou hlavního města Prahy.

Ing. Jiří Bodenlos

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče