Březina (KDU-ČSL): Český systém čerpání evropských fondů na pranýři

18.11.2012 9:54

Z Bruselu, resp. Lucemburku na nás míří nikoli první, ale dosud nejostřejší kritika.

Březina (KDU-ČSL): Český systém čerpání evropských fondů na pranýři
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Čerstvá výroční zpráva Evropského účetního dvora bohužel věrně odráží neblahý stav, v jakém se nachází náš sytém čerpání z evropských fondů. Hlavní problém spočívá v tom, že jsme dosud nepochopili evropská pravidla hry a opájíme se představou, že jsme suverénní, a tak si můžeme dělat, co chceme. Kritizované nedostatky našeho auditního systému jsou potom nevyhnutelným důsledkem špatně nastavených domácích pravidel a špatného fungování státní správy jako celku. Situace se nezlepší, dokud nevstoupí v účinnost zákon o státní službě a dokud bude nástup každého nového ministra doprovázen průvanem na úřednických postech. Platí železná rovnice: špatně nastavená pravidla plus pokulhávající administrativa rovná se vědomé či nevědomé krytí zlodějen.

Zpráva Evropského účetního dvora je ukázkovým příkladem střetu dvou rozdílných kultur - té evropské založené na zodpovědnosti, průhlednosti a profesionalitě a té naší domácí libující si v chaosu a kalných vodách, které umožňují, aby se kradlo.

Druhou rovinou problému je chybějící národní strategie, z níž by vyplynulo, na co vlastně chceme evropské prostředky použít. EU pak s otevřenou pusou zírá, jak se u nás z evropských peněz staví tu cesta vedoucí k domu toho či ono vlivného úředníka, politika či podnikatele, tu více či méně nesmyslný obchvat, nájezd či objezd, místo abychom se soustředili na posilování páteřních tras a koridorů.

Současné problémy by však neměly vést k zanevření na evropské fondy jako takové. Bylo by trestuhodnou chybou zaměňovat příčinu a následek. To bychom se pak chovali jako ta liška v Ezopově bajce, která  si chtěla natrhat pár hroznů, ale byly příliš vysoko, a tak si nakonec řekla, že je ani nechce, že jsou určitě nedobré a kyselé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…