Březina (KDU-ČSL): Jerzy Buzek - přesvědčivý Evropan i blízký přítel ČR

16.01.2012 10:15

Komentář europoslance Jana Březiny ke končícímu mandátu předsedy Evropského parlamentu Jerzyho Buzka.

Březina (KDU-ČSL): Jerzy Buzek - přesvědčivý Evropan i blízký přítel ČR
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Jerzyho Buzka jsem měl možnost blíže poznat už v minulém volebním období, kdy jsme byli členy stejného výboru, a sice výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, a vzhledem k počátečním písmenům našich přijímení jsme v zasedací místnosti dokonce sedávali vedle sebe. Silně na mě zapůsobil svým obrovským rozhledem i nadhledem a praktickým přístupem k evropské integraci.

Jerzy Buzek nebyl tolik politikem velkých slov, jako spíše politikem konkrétních činů. Jako aktivní a neohrožený bojovník proti komunismu a pozdější předseda vlády v demokratickém Polsku těžil ze své vynikající pověsti a silného morálního a politického kreditu, který mu umožnil stát se historicky prvním předsedou EP ze států střední a východní Evropy. Prokázal schopnost kompromisu a umění citlivého slaďování stanovisek jednotlivých politických frakcí. Za jeho působení ve funkci narostl vliv Evropského parlamentu, se kterým členské státy konečně začaly jednat jako rovný s rovným.

J. Buzek bravurně zvládl nelehkou situaci po vstupu lisabonské smlouvy v platnost  a bezpečně provedl EP i úskalím korupčního skandálu některých europoslanců. Proevropský přístup J. Buzka nebyl fanatický, ale střízlivý a zasazený do kontextu jednotlivých národních identit,  na které vždy kladl důraz.

Jako rodák z Těšínska měl velmi blízký vztah k Čechům a Moravanům a když v květnu 2010 postihly území České republiky ničivé povodně, osobně navštívil postižená místa na severní Moravě a zasadil se o to, aby se na odstraňování škod podílel i Fond solidarity EU.

Evropanství J. Buzka nevycházelo z teoretických úvah, ale bylo opřeno o osobní životní zkušenost, a proto jako přesvědčený Evropan dokázal být i přesvědčivý, což se zdaleka nedá říct o každém z dnešních vrcholných evropských politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.