Březina (KDU-ČSL): Premiér by měl hledat spojence spíše mezi našimi sousedy

17.12.2011 9:29

Považuji za strategickou chybu vytvářet v současné situaci koalici s těmi, kdo si nepřejí podílet se na půjčce MMF a prohloubení evropské integrace. Nemáme londýnskou City, a tak nepotřebujeme krve hájit maximální nezávislost finančních trhů.

Březina (KDU-ČSL): Premiér by měl hledat spojence spíše mezi našimi sousedy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Nepatříme ani k nejbohatším státům EU jako Švédsko, které navíc vzhledem ke své geografické poloze nemá z evropské integrace takový užitek jako státy ležící v nitru Evropy. A nacionalistické, v ekonomických potížích se potácející Maďarsko snad také není něčím, co by bylo hodno našeho obdivu a s čím bychom se měli ztotožňovat.

Pod taktovkou premiéra Nečase se tak v EU chováme jako černý pasažér, který se pohodlně veze, ale nechce se mu za jízdu platit. Vháníme se tak sami do izolace, v níž se ocitáme spolu se státy, se kterými nás nejvíc spojuje euroskeptický postoj nejvyšších politických představitelů. Našimi přirozenými spojenci by přitom měli být v prvé řadě naši sousedé, se kterými jsme nejvíc ekonomicky a kulturně provázaní. S těmi si však premiér Nečas jak vidno nevolá, a přestože se spolu se svou stranou při každé příležitosti zaklíná národními zájmy, v rovině praktické evropské politiky se k nim chová značně macešsky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii