Brzobohatá (ČSSD): Náměstek ministra financí ČR se bude zpovídat v Evropském parlamentu

20.11.2012 15:10

V České republice médii proběhla vlna kritiky Ministerstva financí za selhání v dohledu nad eurodotacemi. Tuto zprávu dokazuje i aktuální potvrzení, že hostem slyšení Výboru pro rozpočtovou kontrolu EP bude příští týden v úterý 27.listopadu náměstek ministra financí ČR Miroslav Matěj.

Brzobohatá (ČSSD): Náměstek ministra financí ČR se bude zpovídat v Evropském parlamentu
Foto: redakce
Popisek: Europoslankyně Zuzana Brzobohatá

Podle Výroční zprávy Evropského účetního dvora za rok 2011, která byla zveřejněna 6.listopadu tohoto roku, zjistili evropští auditoři během kontrol na místě průměrnou chybovost na úrovni 3,9%. Nejvíce chyb bylo zjištěno v rámci kapitol rozvoje venkova, životního prostředí, rybolovu a zdraví (7,7%), následně v kohezní politice, energii a dopravě (6,0%).

V této oblasti Evropský účetní dvůr kontroloval činnost sedmi národních auditních orgánů, zejména v Řecku, Itálii (Sicilii), Lotyšsku, Maďarsku, Portugalsku, Rumunsku a České republice. Velice nepříjemný je fakt, že auditní orgán České republiky, který je součástí Ministerstva financí ČR, byl jako jediný označen jako nefungující a jeho výsledky hodnoceny jako nespolehlivé. Základem odůvodnění byly mezi jinými metodika a provedení kontrol národního auditního orgánu v oblasti finančních prostředků z evropských fondů.

Europoslankyně Zuzana Brzobohatá, členka Výboru pro rozpočtovou kontrolu k této problematice říká: "Zpráva bohužel ukazuje, že ministr financí Kalousek zcela selhal. Ministerstvo pod jeho vedením jako vrcholný auditní orgán pro Českou republiku mělo nejen kontrolovat čerpání evropských peněz, ale také dohlížet na auditní orgány jednotlivých programů. Obě funkce dle zprávy Evropského účetního dvora nebyly dlouhodobě plněny. O vážnosti situace svědčí také fakt, že na příštím zasedání mého výboru proběhne slyšení za účasti náměstka Matěje, který bude mít zřejmě přítomným poslancům Evropského parlamentu co vysvětlovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

23:08 Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k úspěšnosti dětí při přijímacích zkouškách na stře…