ČSSD: Lidový dům nám nikdy patřit nepřestal, nemohl být tedy vrácen v restituci

31.08.2012 16:48

Sociální demokracie se zásadně ohrazuje proti nepravdivým a hrubě zavádějícím tvrzením Občanské demokratické strany, které hrubým způsobem urážejí úsilí a čest všech generací sociálních demokratů a jejich příznivců.

ČSSD: Lidový dům nám nikdy patřit nepřestal, nemohl být tedy vrácen v restituci
Foto: ods.cz
Popisek: Vizuální reakce ODS na kampaň ČSSD proti církevním restitucím

„Lidový dům nikdy nebyl ČSSD vydán v restituci. Tento dům sociální demokraté vlastnili od roku 1939 a nikdy ho podle soudních rozhodnutí vlastnit nepřestali. ODS tedy užívá informace, které jsou zcela nepravdivé a zcela falešné,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ODS svou kampaní napadá rozhodnutí Ústavního soudu ČR o tom, že současná ČSSD má právní kontinuitu s předúnorovou, a tedy i předválečnou sociální demokracií, která Lidový dům vlastnila prostřednictvím a.s. Cíl a nikdy ji vlastnit nepřestala.

Sociální demokracie upozorňuje, že musela velmi pracně (v sedmiletém soudním sporu) prokázat, že akciová společnost Cíl nikdy nezanikla a je v jejím vlastnictví. V průběhu tohoto sporu sociální demokracie čelila bezprecedentní šikaně ze strany státu, zastoupeném Ministerstvem financí ČR vedeném Ivanem Kočárníkem, členem ODS. Tento pokus o odnětí Lidového domu sociální demokracii lze přirovnat jen k obsazení Lidového domu Lidovými milicemi 24.2.1948. Boj novodobé ČSSD o Lidový dům skončil nálezem Ústavního soudu (III.ÚS 462/98) dne 11.ledna 2000, kdy byla potvrzena kontinuita a.s. Cíl jakož i kontinuita novodobé ČSSD.

Lidový dům byl darován ČSSD v roce 2000 akciovou společností Cíl, kterou sociální demokracie vlastní.  Lidový dům proto nikdy nebyl majetkem státním, ale majetkem ryze soukromým.

„Tento případ žádným způsobem nesouvisí s vládním návrhem církevních restitucí. ČSSD se nenechá odradit od svého kritického postoje, který k vládnímu návrhu církevních restitucí zastává a bude nadále poukazovat na vážná rizika, které přináší,“ doplnil B. Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…